tisdag 21 maj 2024

Rocky (1976)

 




Historien om boxaren Rocky Balboa är inte bara en boxningsfilm utan så mycket mer. Det är den amerikanska drömmen personifierad, det är en kärlekshistoria mellan två människor som står utanför dom vanliga ramarna i en ruffig del av Philadelphia och en historia om mod och att aldrig ge upp.
Världsmästaren i boxning Apollo Creed (Carl Weathers) tänker ge en vanlig okänd boxare chansen till en match om världsmästartiteln och chansen faller på Rocky Balboa (Sylvester Stallone). En chans för ingen att bli någon som Creed säger.
Han räknar med att det ska bli en lätt match och säger att han ska vänta till tredje ronden och sen slå ut sin motståndare men Rocky och hans manager Micky (Burgess Meredith) tänker inte bara ställa upp för att tjäna pengar utan en ordentlig fajt.

Ett enastående manus av Sylvester Stallone har blivit en lika fantastisk film av John G. Avildsen. Det är dramatiskt, spännande och varmt, ett strålande foto av James Crabe och mycket bra skådespeleri av Stallone, Talia Shire, Carl Weathers och Burt Young. Det enda som jag retar upp mig lite på är att scenerna i ringen är ganska dåligt koreograferade och känns orealistiska med tanke på att resten av filmen har en känsla av realism i varje detalj.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vera Cruz (1954)

  https://youtu.be/rUIVb32Qf9M?si=FIQsmJmcm4F1zQ7B Efter det amerikanska inbördeskriget så tar sig många amerikaner ner till Mexiko för att ...