tisdag 5 januari 2021

Den Blodiga Snaran (1968)

 


Original titel:  Witchfinder General


Vincent Price spelar i den här filmen häxjägaren Matthew Hopkins, en verklig person som levde i England i mitten av 1600-talet och som stod för flest avrättningar av så kallade häxor i Englands historia men även om huvudpersonen och hans assistent i den här historien är personer som har funnits så är själva berättelsen påhittad.
Hopkins anklagar här prästen John Lowes (Rupert Davies) för häxeri och våldför sig samtidigt på dennes brorsdotter Sara (Hilary Heath).
Detta gör Saras fästman, soldaten Richard Marshall (Ian Ogilvy) ursinnig och snart ser sig Matthew Hopkins istället vara det jagade bytet.

Detta kunde ha blivit ganska bra om manusförfattaren Tom Baker och regissören Michael Reeves hade lyckats bättre med slutet men istället så verkar det som om dom inte riktigt hade klart för sig vad dom skulle göra dom sista 20 minuterna och då föll istället allting pladask.

Visst är Vincent Price rätt obehaglig som häxjägaren men resten av aktörerna är tyvärr rätt trista förutom en klurig gubbe som ska sälja några hästar till Cromwell's armé, den minuten han är med är helt strålande.
 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...