fredag 27 januari 2023

The Northman (2022)

 




I början av den här filmen så får vi vara med när den unge prinsen Amleth (Oscar Novak) blir vittne till när hans farbror Fjölnir (Claes Bang) mördar hans far, vikingakungen Aurvandil (Ethan Hawke). Amleth lyckas fly men lovar att återvända för att hämnas sin far och befria sin mor Gudrún (Nicole Kidman).
I vuxen ålder så tillhör Amleth (Alexander Skarsgård) som nu har fått namnet Björnulv en grupp bärsärkar som utan samvete sprider förödelse omkring sig i Rusernas land i öst. Vid ett möte med trollkvinnan Seeress (Björk) så påminns han om sitt gamla löfte om hämnd och ger sig av mot Island för att leta upp Fjölnir.

Recensionerna av denna maffiga och våldsamma vikingasaga är antingen toppar eller dalar, personligen så lägger jag mig någonstans mitt emellan. Det är ett mustigt äventyr, det är skitigt och kallt, rått våldsamt och blodigt och mörkt, det finns inga ljuspunkter eller humor i den här hämndhistorien. Faktum är att dom enda leenden som kan skönjas är onda grin i ärrade ansikten.

Alexander Skarsgård är som en 900-tals Rambo där ingen eller ingenting kan stoppa honom från att utkräva hämnd på den som mördat hans far och visst passar han alldeles utmärkt i den karaktären. Han är en vrålande galen björn i varenda fysiska och psykiska skrymsle och har egentligen bara någon form av lugn när han träffar den älvliknande Olga.

Tyvärr så tycker jag att historien har ett ganska dåligt flyt, dom rituella och drömlika sekvenserna är behövliga men dom är för långa och blir lite tröttsamma och tar bort intresset för själva historien som ju bygger på en gammal Isländsk saga som även William Shakespeare tog tag i och förvandlade till Hamlet.

Skådespelarna gör vad dom ska men jag är lite besviken på Nicole Kidman som jag tycker spelar över en del, annars är det kul att se Björk som trollkvinnan Seeress även om hon bara är med en kort stund och som sagt, Skarsgård har väl aldrig varit så här grym.
 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hackers (1995)

  https://youtu.be/Rn2cf_wJ4f4?si=opX69DeXZb9RyWfZ I mitten av 90-talet, datorerna som till största delen använts av företag börjar nu hitta...