söndag 8 januari 2023

Dune (2021)

 





Det här är den andra filmatiseringen av Frank Herberts klassiska sci-fi roman från 60-talet och det är inte en dålig version som presenteras av regissören Dennis Villeneuve som tidigare bland annat gjort Blade Runner 2049. 
Handlingen kretsar kring ökenplaneten Arrakis som även kallas Dune där galaxens dyraste råvara finns, en krydda som är ett livselexir för mänskligheten och som alla vill år och så hertigsonen Paul Artreides som dras in i konflikten och den dödliga kampen om denna krydda.

Denna film nominerades till 10 Oscar och vann 6 och det är minsann en maffig och imponerande produktion där det visuella helt klart vinner över innehållet för det är mäktigt och effektfullt och även om historien innehåller en hel del action och imponerande krigsscenerier så är det ändå någon form av poetiskt lugn över hela berättelsen.
Jag tyckte att skådespelarna till en början kändes lite stela men dom växer in i karaktärerna bra ju längre historien vandrar på och Stellan Skarsgård som Baron Vladimir Harkonnen är som vanligt strålande och knappt igenkännbar.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Italien med Stanley Tucci - Säsong 2 (2022)

  Original titel: Stanley Tucci Searching for Italy https://youtu.be/knNUYJhnpCg?si=Gg-ZWzXMoZCIthW1 Skådespelaren  Stanley Tucci  fortsätte...