söndag 26 april 2020

Leva och Låta Dö (1973)



Original Titel:  Live and Let Die



 Roger Moore hade precis avslutat 24 avsnitt av TV-Serien Snobbar som Jobbar med Tony Curtis när han fick erbjudandet att 1973 ta över rollen som Agent 007 James Bond eftersom Sean Connery nu hade sagt adjö till den karaktären och han kunde ju definitivt inte fått en bättre start för filmen Leva och Låta Dö är i mitt tycke en av dom bättre i den här serien.

Flera Brittiska agenter mördas samtidigt på olika platser och James Bond åker till USA där han träffar sin vän och CIA-agenten Felix Leiter som tipsar honom om en ökänd knarkboss vid namn Mr Big som verkar ha någonting med dessa dödsfall att göra.

Det är en actionfylld historia med slagsmål, skottlossningar, biljakter och en enastående jakt med båtar i Louisinanas träskmarker, Bond får tampas med Voodoopräster, krokodiler och så skurken Kananga som gestaltas av Yaphet Kotto och som då givetvis har en obehaglig mördare vid sin sida med en arm och hand i metall som han givetvis använder på våran hjälte i tid och otid. 

Den vackra Bondkvinnan i den här historien heter Solitaire och spelas av Jane Seymor som faktiskt till skillnad mot många andra Bondkvinnor är riktigt bra. 
Regissören Guy Hamilton har här verkligen tagit ett enormt steg uppåt från den förra bondfilmen Diamantfeber och fotot av Ted Moore är tajt och intensivt.

En kul detalj är att när Sean Connery tackat nej till rollen så fick Clint Eastwood frågan men han tyckte inte att en Amerikan skulle göra James Bond så han sa nej tack direkt.

Det är spännande, dramatiskt, maffigt och riktigt bra och Roger Moore satte direkt sin stämpel på karaktären Bond.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...