onsdag 15 april 2020

Dracula - Säsong 1 (2020)





Juristen Jonathan Harker har sökt skydd i ett nunnekloster och där han för Syster Agatha berättar en smått otrolig historia om att han flytt efter att ha varit fången på ett slott i Transsylvanien som ägs och bebos av en mystiskt blodsugande Greve vid namn Dracula.

Det här är en miniserie i tre delar men eftersom varje avsnitt är 90 minuter så blir den lite längre än vad den först verkar. Det märks att skaparna Mark Gatiss och Steven Moffat har haft Bram Stokers roman från 1897 som underlag för det vilar klassisk gotisk skräck över hela produktionen, i alla fall i dom två första avsnitten som är riktigt bra.

Som tittare så verkar nunnorna till en början inte tro på den stackars Harker som mera ser ut som ett lik än någon levande varelse men ganska snart så inser man att Syster Agatha mycket väl vet vem Greve Dracula är och att hon befinner sig på just det klostret av en anledning.

Dansken Claes Bang som spelar den blodtörstige greven ser ut som tagen direkt från 1930-talets Hollywood och är alldeles strålande trots lite teatraliskt överspel i början men man tar honom snabbt till sitt hjärta där han glider fram och slänger ur sig den ena efter den andra av hysteriskt roliga och coola kommentarer som när han får frågan om varför han lämnade Transsylvanien och svarar att befolkningen där inte har någon smak.

Samspelet mellan honom och Dolly Wells som spelar Syster Agatha är magnifikt och det är dom två som håller upp den här serien trots att John Heffernan som Jonathan Harker också är väldigt bra.

Dom första två avsnitten tycker jag är riktigt bra men tyvärr så håller inte den sista delen samma tempo och sen så finns inte den där mystiskt laddade känslan av skräck kvar heller och slutet känns lite för framstressat.

Det är blodigt, det är spännande och roligt och visuellt jädrigt snyggt i alla fall tre timmar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...