måndag 20 maj 2013

Brakfesten (1973)



Original titel: La Grande Bouffe




En färgsprakande gourmanderotisk uppvisning i svineri är väl vad man kan kalla denna bisarra svarta komedi från 1973.
Dom fyra barndomsvännerna Marcello (Marcello Mastroianni), Michel (Michel Piccoli), Philippe (Philippe Noiret) och Ugo (Ugo Tognazzi) samlas en helg i ett stort gammalt hus i Paris dit dom beställt ofantliga mängder med mat och dryck.
Anledningen till denna sammankomst är att dom helt enkelt planerar att äta sig själva till döds.

Efter ett tag så inser dom dock att maten inte är nog för att mätta deras sjuka begär så dom bjuder in kvarterets lärarinna Andrea (Andréa Ferréol) och tre prostituerade för att delta i männens orgier.

Detta är en sjukt fascinerande historia där det rapas, pruttas, spys, älskas och framförallt äts i enorma mängder, det är en symfoni i frosseri där alla dödssynderna bakas ihop till ett enda stort kladdigt bakverk

Skådespelarna är enaståemde bra med Marcello Mastroianni i spetsen som den sexgalne flygkaptenen och dom fyra medelålders välbärgade herrarna har faktiskt samma namn privat som sina rollkaraktärer i filmen.

Andréa Ferréol som lärarinnan som av en slump blir inbjuden till denna smaklösa fest är en rund erotisk nymf som halvnaken tassar runt från man till man frossandes i allsköns mat och bakverk.
Det är sen höst och den enorma tomten till huset påminner mera om en kyrkogård än något annat och det är som om den bara väntar på att dessa syndare ska införlivas med resten av dess växtlighet och den gråbruna jorden.

Det är härligt groteskt smaklöst, roligt, tragiskt och som sagt fascinerande.
Äckligt och inbjudande på samma gång. Man vill inte riktigt tycka om det man ser men gör det av någon anledning ändå.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...