torsdag 30 maj 2013

En Pilgrims Död (2012)






I Mars 1986 så skjuts Sverges statsminister Olof Palme ihjäl på öppen gata mitt i centrala Stockholm och det som följer är landets genom tiderna största mest uppmärksammade och skandalomsusade utredningar någonsin.
Vad som hände och varför, vem eller vilka som låg bakom kanske vi aldrig kommer att få veta, denna miniserie är en teori skriven av Leif GW Persson som är en av dom nu levande personerna som är mest insatt i fallet.

Det är en påkostad produktion, det har verkligen inte sparats när det gäller regin, fotot, musiken och definitivt inte på skådespelarna. 
Det är en gedigen samling goda aktörer med en Rolf Lassgård i spetsen som gör sin Lars Martin Johansson som om han vore född i den kostymen.

Det är en historia som växer, en spänning som ökar hela tiden vartefter trassliga knutar löses upp men tyvärr så blir slutet lite utav ett antiklimax.
Berättelsen lovar så mycket men håller inte riktigt till slutet.

Dessutom så har filmmakarna trots att dom lagt ner mycket pengar på detta projekt misslyckats med dom här tillbakablickarna i historien.
Det är samma skådespelare som spelar samma karaktärer i dåtid som nutid och det räcker faktiskt inte att tona håret för att man ska tro på att dom är 30 år yngre.

För den som inte var med när Palme sköts, eller för den som inte läst så mycket om det så lär man sig inte speciellt mycket av denna historia heller för den riktiga utredningen lämnas helt utanför och Christer Pettersson som ju först dömdes nämns knappt här.

Det är dock väldigt intressant och spännande och väl värd att ses men kanske mest för alla bra skådespelare i små och större roller.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...