onsdag 21 december 2022

Templet i Öknen: Så Köpte Qatar Världens Största Sport av Olof Lundh (2022)

 



År 2012 så fick helt överraskande Qatar fotbolls VM 2022. Det gick ett sus genom hela fotbollsvärlden men inte samma sorts sus som nu dom senaste åren cirkulerat för att det lilla landet fick VM. Då var det av förvåning mer än bestörtning medan det nu med facit i hand verkligen inte var förvånande att dom fick VM eller rättare sagt betalade rätt människor enorma pengar för att det skulle bli så.

Nu när jag läste denna bok av sportjournalisten Olof Lundh så har precis Argentina vunnit fotbolls VM och det har ju varit en turnering kantad av lika mycket prat om fotboll som att turneringen fick hållas i ett land där mänskliga rättigheter ligger långt ner på prio-listan. 
Jag är dåligt insatt i vad som sker i det landet och allt som sker i världen som Qatar är inblandat i men den här boken var på ett fantastiskt intressant, fascinerande och skrämmande sätt en ögonöppnare på många fler plan än just bara fotbolls VM 2022.

Lundh tar inte bara upp allt i världen, speciellt i Europa som ägs av Qatar eller där landet har stora ekonomiska intressen i utan även den dubbelmoral som genomsyrar allt och där idrottare, journalister, politiker, idrottspampar, klubbdirektörer och kändisar på ett eller annat sätt är inblandade och det är ju intressant att få veta att några experter i både SVTs och TV4s VM studios har tagit del av Qatars generositet under åren.

Lundh ställer också frågan om en journalist verkligen ska åka och sända från ett sådant land, ska idrottarna bojkotta ett sportevenemang i Qatar eller ska dom spela i ett lag som ägs av landet, såsom PSG som bara är ett exempel.

Riktigt jädrans intressant och fascinerande.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...