måndag 23 september 2019

Babylon Berlin - Säsong 1 & 2 (2017-2018)





 Den unge poliskommissarien Gereon Rath (Volker Bruch) från Köln kommer till Berlin för att utreda ett fall av utpressning där han får arbeta med den äldre hårdföre polisen Bruno Wolter (Peter Kurth).
I Jakten på utpressaren och dom sexfilmer med mäktiga politiker som ska finnas i dennes ägo så snubblar Rath över ett mystiskt tåg från Ryssland som innehåller smuggelgods och där höga militärer verkar vara inblandade. Spåren från båda dessa fall för honom till nattklubben Moka Efti som styrs av en man kallad Armeniern (Misel Maticevic).
Den unga fattiga Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries) tar ströjobb hos polisen och kommer där i kontakt med Rath som snart inser att hon kan vara en stor hjälp för honom men Charlotte har också en annan sida där hon på nätterna roar och prostituerar sig på Moka Efti för att försörja sin familj.



Det här var en serie som tog tag i en direkt, det gick helt enkelt inte att få nog av det Berlin 1929 som man fick lära känna med allt vad det innebar av våld, korrumperade poliser, smuts och fattigdom, sex och dekadens och den bitterhet som politiker och militärer levde med efter Det Första Världskriget.
Kommunisternas demonstrationer och Nazisterna med Adolf Hitler som lurar bakom hörnet och börjar få mer och mer inflytande över statsmaskineriet och folket.

Detta var både första och andra säsongen men som SVT hade klippt ihop till en enda säsong så varje avsnitt var nästan i långfilmsavsnitt.

Det är enastående snyggt visuellt med fantastiska skådespelare. Det är våldsamt rått, spännande och burleskt sexigt, det är skitigt och glimrande glamoröst på en och samma gång. lyx och flärd blandat med deprimerande fattigdom och så slutar det sista avsnittet med en oväntad knorr i historien som lyfter allting lite extra och som gör att en tredje säsong kan vara att vänta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...