torsdag 26 september 2019

Shutter Island (2010)





Året är 1954 när kriminalkommissarien Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) och hans partner Chuck Aule (Mark Ruffalo) får i uppdrag att bege sig ut till det hårdbevakade mentalsjukhuset Ashecliffe på ön Shutter Island där en livsfarlig kvinnlig patient har försvunnit. Det dröjer inte länge förrän Teddy inser att sjukhuschefen Dr Cawley (Ben Kingsley) har en del att dölja och att saker och ting inte är som det ser ut att vara på platsen. En sak är i alla fall säkert och det är att ingenting är säkert.


En mästerlig Leonardo DiCaprio i en film av Martin Scorsese som säkerligen skulle imponera på självaste Alfred Hitchcock. Fotot av Robert Richardson är enastående snyggt och historien som vandrar mellan dröm och verklighet gör att man som tittare brottas med lika stora frågetecken som poliserna Ted och Chuck. En gammal fyr innehar en stor och viktig plats i filmen och en knorr i berättelsen på slutet vänder allting upp och ner men där man ändå sitter tillsammans med sluttexterna och undrar om hur det egentligen förhöll sig.
 Enerverande spänning, läskigt och snyggt, dramatiskt och klurigt och med en rad förbannat bra skådespelare i en film strålande regisserad av mästaren Scorsese som här ändå är väldigt långt borta från sina tidigare gangsterhistorier.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...