tisdag 11 juni 2019

Åskbollen (1965)



Original Titel:  Thunderball



Emilio Largo (Adolfo Celi) från den en internationella brottsorganisationen S.P.E.C.T.R.E. stjäl två atombomber från ett militärt flygplan och håller hela världen som gisslan.
James Bond (Sean Connery) får reda på att en av piloternas syster befinner sig i Nassau på Bahamas och beger sig dit för att om möjligt få upp något spår.



Upplägget har man ju sett otaliga gånger förut i allehanda varianter så själva historien bryr man sig ju föga om, Sean Connery är som vanligt oklanderlig som Agent 007 och skurken Largo, här gestaltad av Adolfo Celi är en mycket passande samvetslös fuling med lapp för ögat och hårdföra tystlåtna undersåtar.

Dagens Me Too rörelse har nog en hel del att säga om Bonds uppförande gentemot kvinnorna, speciellt i inledningen av filmen men det var en annan tid då och kan man svälja den detaljen så är det en mycket underhållande historia och en av dom stilmässigt snyggaste Bond-filmerna trots den där sekvensen med stridande dykare under vattnet i den senare delen som känns alldeles för lång, det blir nästan någon form av undervattensbalett fast lite våldsammare.

Bra skådespelare och skickligt regisserat av Terence Young, vackert foto av Ted Moore och som vanligt engagerande stämningsfull musik av John Barry.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...