fredag 5 oktober 2012

Flykt Genom Öknen (1948)



Original titel: 3 Godfathers




Boskapstjuvarna Robert Hightower (John Wayne), Pedro (Pedro Armendáriz) och William "The Abilene Kid" Kearney (Harry Carey Jr) rånar en bank i den lilla staden Welcome Arizona.
Under flykten så skadeskjuts William samtidigt som männens vattenförråd skjuts sönder.
Dom tvingas att fly ut i öknen medans ett uppbåd samlas i staden.

Dom tre rånarna stapplar fram i öknen, stöter på en till synes övergiven vagn men upptäcker att det där inne ligger en kvinna som precis ska föda.
Samvetet tar över och dom tre råbarkade männen hjälper till så gott dom kan och när kvinnan avlider under födseln så befinner dom sig helt plötsligt med ett nyfött barn i händerna.

Manuset bygger faktiskt på den klassiska historien om dom tre vise männen och i den här produktionen så användes inga som helst kulisser eller studios, allting spelades in på plats i Death Valley/Arizona och det känns verkligen.
All sand och hetta känns riktigt ordentligt och skådespelarna ser verkligen utmattade ut.

Dom tre i huvudrollerna agerar magnifikt och John Wayne kanske aldrig var bättre än just här i rollen som Robert Marmaduke Hightower.
Ward Bond som spelar Sheriffen Perley "Buck" Sweet är också strålande i sin roll i detta annorlunda westerndrama ute i öknen som både engagerar och griper tag i en och som dessutom innehåller en hel del humor.

Förutom skådespelarna så är det naturen som spelar den största rollen i all sin vildsinthet.
Det enda minuset i filmen är bara att musiken är så förbannat "tjo och tjim" även i dom mest dramatiska stunderna.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Club Karaoke av Björn Hellberg (2004)

  Två karaokeklubbar på den fiktiva orten Loviken och två ägare som ligger i fejd med varandra. Stig Halme som äger Club Karaoke har ständig...