måndag 29 oktober 2012

The Cook (2008)






Under en långweekend så har dom flesta på privatskolan för tjejer åkt iväg utom ett gäng på åtta som tänker tillbringa ledigheten på skolan.
Lärarna har också rest bort och den enda förutom tjejerna är en nyanställd kock.

Det finns ju filmer som är så dåliga att dom ändå blir ganska roliga att titta på.
Den här produktionen var tyvärr så usel att det enbart blev pinsamt och beklämmande att se på.

Detta var nog bland det absolut sämsta jag någonsin sett och jag har sett en hel del film.
Det finns ingenting i den här filmen som är värt att nämnas, inte en sekund innehåller någonting som ens är i närheten av att vara ens hyfsat bra.
Inte en kameravinkel, replik, skådespelare och inte en tillstymmelse till något som är värt att kalla för ett manus.

Totalt genomusel och hade jag varit en utav dom som varit inblandad i denna soppa så skulle jag aldrig sätta mitt eget namn på den.





fredag 26 oktober 2012

10.000 bc (2008)






Den unga krigaren D'Leh (Steven Strait) får sin by ödelagd av en samling ondskefulla hästburna män.
Dom tar med sig invånarna, däribland flickan Evolet (Camille Belle) som D'Leh älskar.
Med några få vänner så tar D'Leh upp jakten på förövarna och det tar dom över snöklädda berg, genom öknar och in i djupa djungler samtidigt som dom utmed vägen hittar nya vänner och får möta obeskrivliga faror.

Regissören Roland Emmerich som ju bland annat ligger bakom Independence Day, Godzilla och Day after Tomorrow är ju känd för att inte spara på effekter och storslagna scenerier och har ju försökt med det även här men tyvärr misslyckats med det mesta.

Fotot är ju vackert, som taget direkt ur en National Geographic dokumentär men skådespelarna är bland det träigaste jag sett och manuset håller inte ihop någonstans.

Att se en massa vackra vältränade och fotomodellsliknande stenåldersmänniskor springa omkring och prata perfekt engelska blir lite väl ytligt och plastigt och det enda som egentligen imponerar är väl scenerna med dom magnifika Mammutarna.

Trist och långtråkigt är det och låt inte er luras av filmtrailern för den är till skillnad från filmen mycket bra ihopsatt..






torsdag 25 oktober 2012

Inkheart (2008)






Det finns vissa människor runtomkring oss som bara genom att läsa kan få dom litterära figurerna att komma till liv, dessa personer kallas för "Silvertungor" och Mo (Brendan Frazer) är en utav dom.
När hans dotter var liten och han läste sagan "Inkheart" för henne så råkade han släppa lös en del av karaktärerna ut i vår värld samtidigt som hans fru försvann in i berättelsen.
Nu flera år senare så letar han fortfarande desperat efter denna roman för att få tillbaka sin hustru och jagas dessutom av den onda Capricorn och hans anhang som han släppte ut.

Det är ett riktigt bra och klurigt manus som handlar om böckernas magiska värld och hur vissa människor kan få berättelser att bli levande bara genom att läsa.

Tyvärr så håller inte filmen samma kvalitet som manuset.
Effekterna är riktigt bra och fotot är strålande sagolikt och vackert men skådespelarna känns oinspirerade och hela produktionen är rätt stel och tråkig.
Andy Serkis som den onde Capricorn är den som nog är bäst faktiskt men tyvärr när det kommer till honom så ser man ju Gollum i allt han gör och här där han dessutom inte har något hår så blir ju liknelsen än slående.

Det kändes lovande och det kunde ha blivit så mycket bättre, det känns som om regissören slarvat bort en bra berättelse.
En stunds visuell underhållning är det i alla fall.





tisdag 23 oktober 2012

En Gång i Phuket (2011)






Peter Magnussons rollfigur Sven vantrivs på sitt jobb som karriär coach men har inte riktigt modet för att hoppa av och göra någonting annat.
Inte förrän hans barndomsvän och äventyraren Johan plötsligt avlider så bestämmer han sig för att förverkliga sina drömmar, hitta sig själv och skriva en roman och i samma veva fly landet.

Trots det otroligt uttjatade temat om att bryta med sitt gråa trista liv och förverkliga sig själv så är det ändå i många stunder en riktigt rolig historia men det är mera tack vare skådespelarna än själva manuset.

Peter Magnusson och David Hellenius känner ju varandra utan och innan och det märks i samspelet dom emellan, det fungerar perfekt. Dom andra aktörerna runtomkring är ju till största delen okända ansikten men dom är bra i sina roller.

Det bästa i filmen är annars dom ögonblick när Sven på otroligt taffliga sätt försöker att klara sig ur diverse pinsamma situationer, i dom lägena är ju Magnusson riktigt på topp.
Den romantiska delen i filmen känns bara som utfyllnad och någon form av transportsträcka fram till nästa komiska ögonblick.

Helheten blir sisådär men så mycket mer var det inte tyvärr.




torsdag 18 oktober 2012

The Fountain (2006)






Den här filmen tar upp dom två stora kärnämnena i livet.
Kärleken och döden.
Den svårt cancersjuka Isabel (Rachel Weisz) har mystiska visioner som för henne tillbaka i historien till 1500-talet där hon själv har rollen som drottning Isabella av Spanien som leder koloniseringen av Sydamerika.

Medan hennes man Tom (Hugh Jackman) som är forskare desperat söker efter ett botemedel mot cancer så skriver Isabel på en bok om Livets Träd och om dess sav som sägs innehålla hemligheten om evigt liv.

Hugh Jackman är fantastiskt bra i sin dubbelroll som genforskaren Tom och den Spanska härföraren och visar hur bra han verkligen kan vara utan sin Wolverine-kostym.
Rachel Weisz är också mycket bra och hennes änglalika uppenbarelse är som en egen dimension i filmen.

Det är episkt, enastående visuellt och mycket gripande.
Det är nästan så att det blir lite för mycket på en gång, som åskådare så hinner man liksom inte smälta alla intryck och historien ligger hela tiden på gränsen för hur mycket man kan ta in.

Det blir lite förvirrande ibland men det mesta faller ändå på plats till slut och det är nog inte många regissörer som skulle våga ta sig an det här manuset och göra en film utav det men Darren Aronofsky har gjort det med den äran.

Dramatiskt, gripande och mäktigt poetiskt är det och fotot av Matthew Libatique är som en egen film i filmen.





onsdag 17 oktober 2012

Mirror Mirror (2012)






Efter att Kungen försvunnit så håller den elaka drottningen (Julia Roberts) hans dotter Snövit (Lily Collins) inlåst i det väldiga slottet och styr riket med järnhand.
När drottningen får reda på att Snövit anses vara den vackraste i hela riket så beslutar hon för att döda henne.
Snövit flyr och hamnar hos ett gäng dvärgar i skogen som tar hand om henne. Eller om det är tvärtom.

Det här är ju den andra filmen om Snövit som kom under 2012 och om den första var lite våldsammare och lite mörkare så var den här desto roligare och mer färgsprakande och faktiskt snäppet bättre.

Julia Roberts är ju helt enastående som den elaka drottningen, det är på något sätt hon som är kärnan i historien trots att ju Snövit är den goda och som ju givetvis går segrande ur striden i slutändan.

I denna version så har dom lekt rätt friskt med original historien men dom har gjort detta på ett mycket bra sätt och det har blivit en hyfsat familjevänlig men riktigt rolig film.
Snövit är underskön, fotot magiskt, musiken mustigt färgglad och skådespelarna perfekta i sina roller.








tisdag 16 oktober 2012

The Violent Kind (2010)






En satanisk mix av Son's of Anarchy, Evil Dead och så kryddad med lite Excorcisten på toppen gör ju detta till en brygd av sällan skådat slag.

Dom stenhårda MC knuttarna Cody (Cory Knauf), Q (Bret Roberts) och Elroy (Nick Tagas) åker ut till en ensligt belägen gård för att tillsammans med MC klubben "The Crew" fira Cody's mammas 50-årsdag.
Mitt i natten när dom flesta åkt hem och festen är över så inleds en riktig mardröm för Cody och hans polare.

Inledningen av filmen känns rätt torftig, skådespelarna är rätt tråkiga och dom slänger ur sig klyschiga filmrepliker åt alla håll och kanter och man får tidigt den där känslan av att det här bara kommer att bli en i mängden av dåliga skräckfilmer byggd på ännu sämre idéer.

Det mesta rätar dock upp sig och vänder där på natten efter partajet när Cody's ex brutta Michelle rasar in i huset helt söndertrasad, skrikandes och hungrandes efter blod och kött.

En demonisk dimma sveper in, något övernaturligt verkar att slå ut all elektronik och alla maskiner samtidigt som några underliga rockabillyliknande figurer smyger omkring i skogen runt huset och verkar ha något med alla dessa underliga händelser att göra.

Helt respektlöst så har filmskaparna här blandat alla möjliga genrer och det är väl helt okey så länge det fungerar men här har dom tagit i lite för mycket och inte lyckats med att hålla ihop allting hela vägen.
Man sitter där tillsammans med sluttexterna och undrar vad fan det var som hände egentligen.

Själva grundidén är dock cool och intressant men det hade krävts bättre skådespelare och ett mera genomarbetat manus för att det skulle bli en ordentligt komplett helhet.

Oväntat, bisarrt och annorlunda är det i alla fall och det räcker faktiskt trots allt en bra bit.





söndag 14 oktober 2012

Edges of The Lord (2001)






Filmen handlar om den 12-åriga Judiske pojken Romek (Haley Joel Osment) som bor med sina föräldrar i Polen under 2:a Världskriget.
För att rädda sin son så skickar föräldrarna i hemlighet bort Romek från Krakow ut på landet till en liten Katolsk by där han får bo hos vänner till familjen och där han då låtsas vara en kusin.

Själva idén och manuset är riktigt bra och detta kunde ju ha blivit något stort men tyvärr så faller allting pladask på skådespelarna och dialogerna som inte ens är i närheten av att kunna hålla vad själva historien i sig lovar.
Det är ju barnen i filmen och deras upplevelser som är själva kärnan och det är ju synd att dessa inte valts ut med större omsorg.

Till 95% så är det ju Polska skådespelare som på knackig Engelska haltande tar sig igenom manuset och personligen så tyckte jag att det blev pinsamt ibland.
Willem Dafoe och Haley Joel Osment gör väl vad dom kan men deras prestationer håller inte riktigt heller.

Fotot är snyggt och musiken dramatisk, det är väl det bästa.




Shark Night (2011)






Nu vet ju jag att man aldrig ska låta sig luras utav en häftig trailer men när jag såg den för den här filmen så tyckte jag ändå att den effektmässigt såg ut att kunna vara rätt cool.
Det var den dock givetvis inte.

Den rika ordentliga Sara Palski (Sara Paxton) med föräldrar som har en egen ö i en insjö i Louisiana bjuder dit ett gäng kompisar för att parta och ha roligt en helg men så visar det sig att sjön vimlar av uthungrade hajar av alla de sorter som käkar allt som rör sig i vattnet.
Nu är ju detta en insjö och det ska givetvis inte kunna finnas några hajar här, något fishy är alltså i görningen.

Skådespelarna i denna historia skulle kanske passa i någon glättig Amerikansk TV serie men dom är alldeles för plastiga för att göra den här filmen någon större tjänst, effekterna känns billiga och manuset är riktigt töntigt och filmskaparna har försökt att bädda in all denna röra i häftig rockmusik men det funkar inte heller nåt vidare.

Sen så undrar man ju om det inte går att göra en läskig film med hajar utan att försöka göra filmmusik som liknar John Williams tema från filmen Hajen.

Ett magplask skulle nog vara rätt betyg för den här produktionen.






lördag 13 oktober 2012

Beneath The Dark (2010)






Paul (Josh Stewart) och Adrienne (Jamie-Lynn Sigler) är på väg till ett bröllop.
På en ödslig vägsträcka i öknen mellan Texas och Californien så håller dom på att köra av vägen och beslutar sig för att ta in på första bästa motell för att sova ut och fortsätta morgonen därefter.
När paret stannar till vid Roy's Motel & Café som sköts av Frank (Chris Browning) så verkar det nästan som om dom är väntade. Flera på platsen verkar veta vilka dom är, var dom kommer ifrån och vart dom är på väg..
När jag innan vi satte igång filmen läste lite om handlingen så fick jag för mig att detta bara skulle vara ännu en i raden av dessa "Ett-par-som-stannar-till-på-ett-ödsligt-beläget-hotell-och-som-sköts-av-en-mysko-snubbe filmer" men det var det minsann inte.

Långt ifrån skräckfilmens värld så utvecklas den här filmen till ett psykologiskt drama där historia, nutid, framtid, liv och död blandas ihop till en mycket intressant och tung historia.
Under själva filmens gång så var det mängder med frågetecken som cirkulerade i huvudet och några svar kom faktiskt inte upp förrän en bra stund efter att filmen slutat.

Det handlar om förlåtelse, om att stå för sina handlingar i det förgångna, att lägga korten på bordet, försoning med sig själv och om att ta rätt beslut för framtiden.

Bra skådespeleri och ett klurigt manus gjorde att denna film växte hela tiden och bara blev intressantare ju längre den gick och den satt kvar i huvudet en lång stund efteråt.

Den här filmen finns även med titeln "Wake".





onsdag 10 oktober 2012

30 Minutes or Less (2011)






Filmens inledning är riktigt fånig och man får den här känslan av att det här bara kommer att bli ännu en löjlig Amerikansk komedi med unga killars jakt på pengar och brudar men efter en början när pizzabudet Nick (Jesse Eisenberg) lurar av ett par finniga tonåringar  pengar för matleveransen, hans polare Chet (Aziz Ansari) får en avsugning i bilen och bonnläppstjuvarna Dwayne (Danny McBride) och Travis (Nick Swardson) står och juckar framför en TV som visar en hockeymaskbeklädd Jason i fredagen den 13:e så hämtar sig faktiskt historien och gör resten hyfsat underhållande trots allt.

Ojämnt är det.
Humorn pendlar rätt friskt från fånig buskis till riktigt roligt och man vet inte riktigt hur man ska förhålla sig till det till en början rätt milda våldet som på slutet förvandlas till ordentligt våldsamt och också blodigt.

Oduglingen Dwayne vill åt sin farsa Majorens (Fred Ward) pengar men för att få dom så måste ju gubben dö och för att detta ska kunna ske så anlitar han en mördare som då givetvis vill ha mycket betalt och som Dwayne då löser genom att kidnappa Nick som han under bombhot tvingar att råna en bank åt honom.

En helt absurd idé och helt i avsaknad av all logik kan tyckas men det funkar ändå hyfsat bra.
Den babblande Chet och den frånvarande Nick kompletterar varandra bra och all röra till trots så har det blivit en rätt underhållande film.

Egentligen så tycker jag nog att betyg 3 är lite för mycket men en 2:a känns å andra sidan för snålt så jag tar nog hellre i lite.







söndag 7 oktober 2012

Fest i Byn (1949)



Original titel: Jour de Féte



I den lilla Franska byn så förbereder man för fest.
Ett kringresande tivoli anländer och det sätts upp stånd och en karusell.
Det monteras också upp en tältbio där det visas film om det Amerikanska postverket.
Brevbäraren i byn Francois (Jacques Tati) tittar storögt på dom Amerikanska postutdelarna som akrobatiskt levererar breven med både flygplan och motorcykel.
Han bestämmer sig helt enkelt för att effektivisera postutdelningen.

Tati's första långfilm är en fantastisk fröjd för ögat, man ser en begynnande Hulot i brevbäraren som givetvis spelas av Tati själv och hans konster med cykeln under sin postrunda är enastående akrobatiska och hysteriskt roliga.

Det finns en hel del lustiga karaktärer i den lilla byn men det är brevbäraren Francois och dom dråpliga situationer han sätter sig i som är historiens kärnpunkt.

Tati har använt sig en hel del av ljudeffekter för att förstärka vissa scener och det var ju någonting han i senare filmer utvecklade till fulländning.
En varm och fantastiskt rolig film..






fredag 5 oktober 2012

Flykt Genom Öknen (1948)



Original titel: 3 Godfathers




Boskapstjuvarna Robert Hightower (John Wayne), Pedro (Pedro Armendáriz) och William "The Abilene Kid" Kearney (Harry Carey Jr) rånar en bank i den lilla staden Welcome Arizona.
Under flykten så skadeskjuts William samtidigt som männens vattenförråd skjuts sönder.
Dom tvingas att fly ut i öknen medans ett uppbåd samlas i staden.

Dom tre rånarna stapplar fram i öknen, stöter på en till synes övergiven vagn men upptäcker att det där inne ligger en kvinna som precis ska föda.
Samvetet tar över och dom tre råbarkade männen hjälper till så gott dom kan och när kvinnan avlider under födseln så befinner dom sig helt plötsligt med ett nyfött barn i händerna.

Manuset bygger faktiskt på den klassiska historien om dom tre vise männen och i den här produktionen så användes inga som helst kulisser eller studios, allting spelades in på plats i Death Valley/Arizona och det känns verkligen.
All sand och hetta känns riktigt ordentligt och skådespelarna ser verkligen utmattade ut.

Dom tre i huvudrollerna agerar magnifikt och John Wayne kanske aldrig var bättre än just här i rollen som Robert Marmaduke Hightower.
Ward Bond som spelar Sheriffen Perley "Buck" Sweet är också strålande i sin roll i detta annorlunda westerndrama ute i öknen som både engagerar och griper tag i en och som dessutom innehåller en hel del humor.

Förutom skådespelarna så är det naturen som spelar den största rollen i all sin vildsinthet.
Det enda minuset i filmen är bara att musiken är så förbannat "tjo och tjim" även i dom mest dramatiska stunderna.







torsdag 4 oktober 2012

A Perfect Getaway (2009)






Det nygifta paret Cliff (Steve Zahn) och Cydney (Milla Jovovich) har kommit till Hawaii för att fira sin smekmånad.
Dom beger sig ut på en vandring på en av öns mest berömda leder och stöter där ihop med två andra par.
Samtidigt får dom höra att polisen hittat två lemlästade lik och jagar ett par i området som dom misstänker har begått dom bestialiska morden.

Jag visste ingenting om denna film när jag satte mig i fåtöljen framför TV:n i morse.
Den börjar ju med ett lyckligt bröllop, sen undersköna bilder när det nygifta paret flyger i helikopter över ett fantastiskt ölandskap samtidigt som en reggaelåt i bakgrunden meddelar: There's no trouble in paradise..

Med andra ord så är det upplagt för en katastrof.

Ja, saker och ting går verkligen inte som planerat för semesterfirarna i filmen och från tittarens håll så är ju detta bara positivt för man tror ju att man sitter inne med lösningen flera gånger om men man blir lurad ett par gånger under resans gång.

Ett riktigt klurigt manus, bra skådespelare och strålande foto gör detta till en mycket bra och annorlunda thriller där det är intensivt spännande så fort det lyckliga paret satt sin fot i paradiset och till sluttexterna börjar att rulla.





Not Another Not Another Movie (2011)






Ett litet obskyrt filmbolag som styrs av Max Storm (Chevy Chase) balanserar på ruinens brant och jagar desperat efter ett manus som ska kunna bringa nytt liv i det döende företaget.
Det visar sig att hoppet ligger hos produktionsassistenten Randy (David Schultz) en minst sagt udda figur med idéer som inte är normalare än han själv.

Med namn som Chevy Chase, Burt Reynolds, Vinnie Jones och Michael Madsen så blev man ju minst sagt nyfiken på den här filmen.
Det är ju i och för sig skådespelare som passerat bäst-före-datum för länge sedan.

Efter ett par usla inledande minuter av historien så hade tyvärr redan den där känslan av att "detta är nog inte så bra" infunnit sig.
Känslan stämde. Det blev bara värre och värre och det var riktigt pinsamt dåligt vissa stunder och det är ju beklämmande att dom här forna bra och coola skådespelarna ställer upp i sån här dynga.

Det fanns två scener i filmen som jag tyckte var riktigt bra och det var en parodi på sluscenen i Titanic och så en med Jesus och Lärjungarna vid den sista måltiden, dessa två skulle kunna bli riktiga klassiker som fristående sketcher men instoppade i den här illasmakande soppan så kommer dom försvinna i glömskans oändliga rymd precis som hela den här produktionen.






Blackshore: Anmäld Försvunnen - Säsong 1 (2024)

  https://youtu.be/bFGqXIrSOdg?si=xAElnGlviGXy1nib En inte helt ovanlig historia där den till synes helt känslokalla poliskommissarien Fia L...