söndag 21 augusti 2011

Centurion (2010)





År 117 är Romarriket som allra störst. Det sträcker sig från Egypten upp till Svarta Havet, till Spanien och ända upp till Storbritannien men det finns några mindre delar i norr som dom aldrig kommer åt. Irland och det som idag är Skottland.

Centurion Quintus Dias (Michael Fassbender) och General Titus Falvius Virilius (Dominic West) leder den ökända 9:e Legionen upp mot högländerna för att krossa Pikterna och deras ledare Gorlacon (Ulrich Thomsen).

Efter ett bakhåll så utplånas dock hela legionen på 3.000 soldater utom Quintus Dias och fyra man som nu befinner sig långt bakom fiendens linjer i för dom helt okända bergstrakter.

Ett storslaget episkt äventyr där naturen är lika svår motståndare för Romarna som folkslaget Pikterna som dom försöker kuva.
Imponerande foto av Sam McCurdy och mäktig musik av Ilan Eshkeri och historien känns väl rätt hyfsad men tyvärr så ramlar den ner i rätt många filmiska klysché fällor utmed vägen så tyvärr så blir allt rätt förutsägbart.

Relativt okända skådespelare som gör ett gott dagsverke även om personligheterna kanske är lite torra.
Ett mäktigt, blodigt och våldsamt äventyr är det dock och man kan njuta av musiken och fotot om inte annat.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Club Karaoke av Björn Hellberg (2004)

  Två karaokeklubbar på den fiktiva orten Loviken och två ägare som ligger i fejd med varandra. Stig Halme som äger Club Karaoke har ständig...