tisdag 17 oktober 2023

Skamlös (2023)

 




Företagsledaren Richard Olsson anklagas av kunder, tidigare anställda och medarbetare för att vara en cynisk bedragare som enbart bryr sig om hur mycket pengar han kan dra in åt sig själv.
Han bjuder in en journalist från SVT för att ge sin syn på saken och berättar att han är en stenhård förhandlare men som alltid följt lagar och regler.
Det han inte vet är att SVT har hundratals inspelade telefonsamtal mellan Olsson, hans medarbetare och kunder.

Det som är mest fascinerande med den här dokumentären är väl att svensk lagstiftning tillåter en sån som Richard Olsson att köra över och förstöra liv för oskyldiga människor, helt för egen vinning. Han erkänner också att han inte har något som helst samvete eller ansvar för andras liv. 
-Jag ansvarar för mitt liv och andra får ansvara för sitt, säger han iskallt.

Vartefter dokumentären som är i tre delar går så ändrar Olsson sitt beteende. Till en början så verkar det vara en man som står på kundens sida gentemot maktfullkomliga arbetsgivare men efter hand så får man också veta det att kunderna i slutändan måste betala så mycket pengar för detta att dom måste ta lån och detta måste göras även om Olssons juridiska firma inte gjort något arbete. Dom anställda hos honom skriver på slavkontrakt där dom ruineras om dom skulle säga upp sig och där en sjukskrivning är förbjuden.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...