torsdag 12 oktober 2023

Catch-22 (2019)

 

https://youtu.be/JARn16yojbQ?si=FRApc36Zzv34s5EO


Jag har inte läst Joseph Hellers berömda roman som på svenska heter Moment 22 som den här serien bygger och där George Clooney har haft ett par fingrar med i produktionen men jag tror inte att det gjorde upplevelsen sämre för det här var bland det mest underhållande, roliga och tragiska jag sett på länge.

Vi befinner oss i slutet av 2:a Världskriget och vi får följa en grupp amerikanska flygare som är stationerade vid Medelhavet där dom gör bombräder över tyska besittningar.
Yossarian kallad Yo-Yo (Christopher Abbott) försöker med alla medel att bli hemskickad från kriget och försöker få läkaren Daneeka (Grant Heslov) och sköterskan Duckett (Tessa Ferrer) att göra honom till viljes.

Till slut så får han idén att ställa upp på allt som hans befäl hittar på och lite till för att om möjligt klassas som galen och på så sätt få frisedel men är det så att man ställer upp frivilligt på livsfarliga uppdrag så kan man klassas som vansinnig men skulle han inte göra detta så skulle han anses vara frisk så där är cirkeln sluten, Catch 22.

Till och från är det hysteriskt roligt, däremellan riktigt mörkt och våldsamt med riktigt bra skådespelare i alla mindre och större karaktärer.
 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...