fredag 13 oktober 2023

Columbo: Étude in Black (1972)

 




John Cassavetes är helt strålande som den berömde dirigenten Alex Benedict i den här historien där han tror sig ha planerat det perfekta mordet på sin älskarinna, den unga pianisten Jennifer Welles (Anjanette Comer). Alla tror att Welles begått självmord för att alla bevis lutar åt det hållet men Kriminalkommissarie Columbo (Peter Falk) är självklar av en helt annan åsikt och är säker på vem mördaren är i ett tidigt skede, det gäller bara att plocka fram bevis som kan fälla honom.

Alex fru Janice Benedict (Blythe Danner) är säker på att hennes man haft och har andra kvinnor men vägrar tro att han har något som helst att göra med Welles död och hennes mor Lizzy Fielding som spelas av den rutinerade skådespelerskan Myrna Loy vägrar tro att han skulle haft någon som helst affär med en simpel pianist men Columbo lyckas som vanligt bryta sönder Alex till synes perfekta plan bit efter bit tills han helt enkelt bara kan slå ut med händerna, vänder sig till den cigar rökande kommissarien medan en polis för ut honom till en väntande bil:
-Goodbye genius.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...