måndag 11 oktober 2021

Stjärnornas Krig (1977)

 


Original titel:  Star Wars



Kan ju börja med att ta upp det här med titeln eftersom personer födda på 90-talet kanske aldrig hört talas om att när denna film kom på bio 1977 så fick den faktiskt namnet Stjärnornas Krig och i original då så hette den också bara Star Wars och inte Stars Wars: Episode IV - A New Hope som titeln blev många år senare.

Hur som helst. Det var säkert över tjugo år sedan jag senast såg denna och det är fortfarande svårt att inte bli imponerad när man vet att den är gjord i mitten av 70-talet långt ifrån den teknik som finns i filmindustrin idag.
Imponerande regi av George Lucas som också skrivit historien som är något av en western i rymden och fotot av Gilbert Taylor är magnifikt.

Filmen innehåller egentligen allt man vill ha av en maffig äventyrsberättelse och skådespelarna är perfekta i varje mänsklig och omänsklig karaktär. Den känns kanske lite snäll ibland men det var väl meningen så att så många ungdomar som möjligt skulle få lov att se den och det var nog ett genidrag med tanke på att alla barn över hela vår planet som fyllt 4 år idag vet vilka figurerna i den här filmserien är och filmmusiken av John Williams har ju blivit lika klassisk den.

Ett mustigt cineastiskt äventyr för unga och gamla, ett äventyr som verkligen åldrats väl.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...