onsdag 13 oktober 2021

Förbannelse av Stephen King (1984)

 


Original titel:  Thinner



Den arrogante och överviktiga advokaten Billy Halleck råkar en dag vid en korsning köra över en äldre kvinna från ett zigenarläger. Allt rör sig om en olycka men kvinnans far tar tag i Halleck och viskar "thinner" i hans öra.
Halleck tänker inte mer på händelsen förrän han helt pötsligt väldigt fort börjar gå ner i vikt. Till en början så tycker han enbart det är bra det är bara det att viktminskningen inte har något slut.

I mitten av 80-talet så slängde Stephen King ur sig berättelser i en sån takt att hans bokförläggare mer eller mindre krävde att han skulle hejda sig. I stället så släppte han ett antal böcker under namnet Richard Bachman vilket den här boken tillhör.

Det är egentligen en ganska enkel historia, själva tyngdpunkten ligger i Billy Halleck och hans växande ånger för vad han gjort och ordet "thinner" som gnager i honom dygnet runt ju smalare han blir. Det är också en kritik mot hur dessa moderna nomader zigenarna behandlas där samhället tar avstånd ifrån dom men gärna ändå låter sig underhållas av dom när det behovet finns.
Spännande, obehagligt och välskrivet. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...