torsdag 17 december 2020

Fånglägret av James Clavell (1962)

 


Original titel:  King Rat


Det är i slutet av det andra världskriget och i det brutala fånglägret Changi, beläget på Japanskt ockuperat område så sitter den brittiske RAF-piloten Peter Marlowe tillsammans med bland annat en amerikansk Korpral som kallas King och som styr svarthandeln i lägret samvetslöst. 
King vill gärna ha med Marlowe i sin verksamhet samtidigt som britten och Lägermästaren Robin Gray försöker hålla honom kvar inom det mänskliga regelverket.

Detta är James Clavell's debutroman och det är verkligen en välskriven sådan som tar upp den tunga frågan om hur man skulle bete sig och om vem man skulle bli om alla samhällsregler och lagar sattes ur spel och man själv fick skapa nya.

Karaktärerna är lite oskarpa men det är som sagt välskrivet, dramatiskt och verklighetstroget även om jag själv inte kan säga hur det är att sitta i ett fångläger mitt under brinnande krig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...