måndag 1 oktober 2018

Huuu! Så Hemskt (1948)


Org Titel:  Bud Abbot & Lou Costello Meet Frankenstein




Transportarbetarna Wilbur och Chic får i uppdrag att leverera två stora trälådor som anlänt från Europa till McDougals Skräckmuseum. Lådorna visar sig innehålla Greve Dracula och Frankensteins Monster.
Dracula vaknar till liv, väcker monstret och tar med honom från museet till en närliggande ö där en mystisk kvinnlig läkare väntar på dom.
Samtidigt så blir Wilbur och Chic kontaktad av Larry Talbot som säger sig vara Varulven och som är på jakt efter att förgöra Dracula och Monstret.


En riktig klassiker och en milstolpe i filmvärlden som en av dom första filmerna att blanda skräck och komedi.
Regissören Charles T. Barton har här fått ihop komikerparet Bud Abbot & Lou Castello tillsammans med Lon Chaney Jr, Bela Lugosi och Glenn Strange som här återigen iklär sig karaktärerna Varulven, Dracula och Frankensteins Monster.

Det känns inte riktigt rätt att lägga denna film i samma mapp som dom riktiga skräckfilmerna om dessa monster eftersom det ju blir lite utav buskis här när dom springer runt och jagar varandra på slottet men å andra sidan så har ju inte manusförfattarna tvekat till att låta en och annan mista livet så ren och skär komedi är det ju inte trots en del enastående roliga repliker som då oftast kommer från Lou Costellos aldrig tysta mun.

Strålande foto av Charles van Enger, mycket bra skådespeleri och även om komiken är grunden i historien så skrämde filmen en hel del tittare på sin tid.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...