torsdag 11 oktober 2018

Murders in The Rue Morgue (1932)






Medicinstuderanden och tillika detektiven Pierre Dupin undersöker ett antal underliga dödsfall av unga kvinnor i Paris år 1845 när han av en slump kommer i kontakt med den mystiske Dr Mirakle och hans tama gorilla Erik som båda två visar ett intresse för Pierre's flickvän Camille L'Espanaye.


Filmen regisserades av Robert Florey och har Bela Lugosi i rollen som Dr Mirakle, Lugosi som året innan blivit känd för rollen som Dracula.
Originalhistorien är skriven av Edgar Allan Poe men manusförfattarna till filmen har gjort vissa ändringar som gör att man i filmen ganska snart får klart för sig vem mördaren är, vilket tar en stund i boken.

Bela Lugosi är mycket bra, annars så är det fotot av Karl Freund som imponerar mest och som egentligen håller ihop hela filmen. Hans kameraåkningar och lek med ljus och skuggor är enastående skickligt och det får ju omgivningarna i Paris att se rätt skräckinjagande ut.
Filmen fick problem med dåtidens censur på grund av en ytterst brutal scen där Dr Mirakle dödar en upphängd ung kvinna, en scen som faktiskt känns ganska obehaglig även idag.

Hyfsat skådespeleri, bra regi och strålande foto, spännande och våldsamt i en film som faktiskt har lite av King Kong-känsla över sig.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...