söndag 21 oktober 2018

Pyromanen (2016)






En pyroman härjar i ett litet samhälle i Norge och medans byborna är säkra på att det är någon utifrån så finns han mitt bland dom.


Det här Norska dramat bygger på en verklig händelse och är regisserad av Erik Skjoldbaerg. Spänningsprocenten är riktigt hög trots att man som tittare redan från början vet vem som är den skyldige.
Det som är spännande här är ju frågan varför den unge killen Dag som har en farsa som är brandchef och som själv tillhör frivilligbrandkåren tänder på i bygden.

Sakta men säkert så kommer man ju in i denne 19-årings hjärna och börjar förstå hans desperata jakt efter att få vara någon, att få stå med dom andra brandmännen och släcka bränder och att få höra invånarna i samhället prata om honom som en hjälte.

Trond Hjort Nilssen är riktigt bra som Dan som desperat jagar uppmärksamhet genom att tända på i området för att sen kunna stå som en hjälte och delta i släckningsarbetet.
Denne väldigt ensamma och lite kufiska kille ser ut att kunna explodera vilken sekund som helst och verkar vara lika brandfarlig som dom dunkar med bensin han har med sig i bilen på kvällarna.

Tragiskt, spännande och dramatiskt och med mycket bra skådespelare.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...