fredag 28 september 2018

Kalabaliken i Bender (1983)






Året är 1709 och Sveriges kung, Karl XII och hans armé av karoliner har precis förlorat slaget vid Poltava och håller sig nu undan i den lilla turkiska staden Bender där han väntar på att få hjälp av sultanen i Konstantinopel mot ryssarna och deras Tsar, Peter den Store.
Turkarna vill däremot inte ha den svenska kungen kvar i landet utan vill få ut honom fortast möjligt.


Den här filmen regisserad av Mats Arehn är en av Sveriges största fiaskon på filmduken och det är inte ett dugg svårt att förstå när man tittar på den för trots att en stor del av landets skådespelarelit medverkar och att den kostade 12 miljoner att göra så är den pinsamt dålig i alla detaljer.

Regin är riktigt amatörmässigt gjord, manuset löjligt, fotot dåligt och musiken ett enda fanfartruddeluttande som man tröttnat på redan efter inledningen och skådespelarna (trots sina kända namn) rätt pinsamma.

Lasse Åberg och Brasse Brännström som gör dom ledande rollerna som Fänrik Lagercrona och Kalfaktor Kruus har i efterhand sagt att dom åtminstone hade väldigt roligt under inspelningen och det är väl tur att några hade nöje av denna skitproduktion i alla fall.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...