måndag 3 september 2012

Coriolanus (2011)





Ralph Fiennes har här i sin regidebut tagit William Shakespeare's pjäs Coriolanus och förlagt den till dagens moderna Italien.
Det är ett våldsamt och mäktigt drama som kretsar kring den hänsynslöse fascistoida Romerske generalen Caius Martius Coriolanus (Ralph Fiennes), rebelledaren Tullus Aufidius (Gerald Butler) och Coriolanus mor Volumnia (Vanessa Redgrave).

Roms befolkning svälter och när Coriolanus gör ett försök att bli konsul över staden så vänder sig både invånarna och senaten emot honom och förvisar den forne krigshjälten från sin hemstad.
I vredesmod så lierar han sig med sin forne fiende, den Volsiske rebelledaren Aufidius och tillsammans så tågar dom mot Rom för att förgöra staden.

Det är ett intressant triangeldrama där Corolianus är vän med en som sen blir fiende, fiende med en som blir hans vän och sedan fiende igen.
Detta är filmad teater och det har Fiennes lyckats pussla ihop riktigt bra även om han själv tenderar att spela över lite emellanåt.
Gerald Butler är väldigt bra som Aufidius men den som imponerar mest är Vanessa Redgrave som Volumnia.

Det är våldsamt, rått och mäktigt, fotot är enastående och musiken krigiskt mustig men den har några svackor som gör att det blir lite segt ibland..






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...