söndag 30 september 2012

5 Days of War (2011)






Filmen bygger på verkliga händelser och kretsar kring krigskorrespondenten Thomas Anders (Rupert Friend) som med sin fotograf Sebastian Ganz (Richard Coyle) tar sig till Georgien där en konflikt med grannlandet Ryssland håller på att bryta ut till regelrätt krig.
Omvärldens ögon är riktade mot Kina som då har OS och verkar blunda för dom bombningar och våldsdåd som Rysk militär gör sig skyldiga till i Georgien.

Regin för filmen står Finländaren Renny Harlin för och han var ju en ung regissör i början av 90-talet som spåddes en lysande framtid inom actiongenren efter filmer som Die Hard 2 och Cliffhanger men sen tog det stopp och det har inte blivit några större produktioner dom senaste åren.
Det här är ett steg in på ett lite mer seriöst område även om det flirtas riktigt friskt med actionvärlden.

Det här med action behärskar han ju väldigt bra, själva krigsscenerna är mycket realistiska och tajt filmade, det är skådespeleriet som det faller på.
Aktörerna är alldeles för gråa och trista för att man ska orka engagera sig i dom och två sådana gamla rävar som Andy Garcia och Val Kilmer ser rätt trötta ut.

Personligen så är jag inte så insatt i den politiska verklighetsbakgrunden till den här händelsen men Ryssarna målas ju här i alla fall som dom onda, Georgierna som offren och dom journalister i området som hjältarna som ska få ut microchips med bevis för övergrepp och våld till omvärlden.

Högexplosivt är det, visuellt imponerande, tunga krigsscenerier och våldsamt. Det är bara agerandet som drar ner på själva helheten..






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...