onsdag 18 september 2024

Rök utan Eld av Dan Buthler (2024)

 



Advokaten och adelsmannen Gabriel Creuz har precis kommit ut efter att ha suttit ett par år i fängelse för bedrägeri. Han vet att han är oskyldigt dömd men i alla andras ögon är han en märkt man. Jobbet har han förlorat, likaså flickvän och hans rika familj verkar inte tro på honom.
Utan boende och pengar så känns det som om livet är slut för honom men blir då plötsligt kontaktad av en gammal flickvän som han inte hört av på flera år.
Hon erbjuder honom ett miljonbelopp, en chans till ett nytt liv om han i gengäld medverkar till att försötra en annan mans liv.

Creutz accepterar trots en hel del moraliska betänkligheter och efteråt så får han ett nytt mål i sikte: Att få upprättelse och ta reda på vem eller vilka som satte dit honom.
Detta visar sig dock vara farligare än han någonsin kunnat ana och helt plötsligt så är han inte längre den som jagar utan den jagade.

Har läst en hel del böcker av Dan Buthler men då har han alltid skrivit med någon annan så det här var den första där han står helt ensam och det märks lite grann. Han är en ypperlig berättare och ritar upp bra och intressanta karaktärer men efter halva berättelsen när Creutz börjar att nästla in sig i en dödlig konspiration och när det är tänkt att allting ska intensifieras och bli än mer spännande så förlorar istället boken i fart vilket ju är synd.

Karaktären Gabriel Creutz är intressant och jag ser ändå fram emot att följa honom i flera äventyr.


 

fredag 13 september 2024

Sting (2024)

 




Redan i inledningen av den här historien så får vi tittare veta att det varit en asteroid som passerat Jorden vilket har framkallat en del turbulens, bland annat i New York där en liten tingest ramlat ner från skyn, rakt igenom ett fönster och in i ett dockskåp hos två äldre damer.

12-åriga Charlotte (Alyla Brown) tillbringar dagarna i huset där hon bor med att krypa omkring i fläktsystemet och ta sig in i andra hyresgästers lägenheter. Under ett besök i sin mormor och mosters lägenhet så hittar hon en liten spindel i deras gamla dockskåp som hon tar med sig hem och stoppar i en glasburk. Detta är början på en mardröm i detta hyreshus.

Jag blev glatt överraskad av denna skräckfilm regisserad av Kiah Roache-Turner där det är fullt ös redan från början, det är snyggt och coolt filmat, bra skådespelare och obehagligt krypande effekter som håller riktigt bra och så finns där också en underliggande humor som en bra krydda på den blodiga anrättningen.





torsdag 12 september 2024

She-Hulk: Attorney at Law - Säsong 1 (2022)

 




Det är tur att den här serien är gjord med flera glimtar i ögonen för hade det funnits ett uns av allvar så hade det nog inte fungerat. Nu fungerar det riktigt bra och det är en lekfull och rolig serie där skaparen Jessica Gao och hennes manusförfattare skojar med hela Marvel-konceptet och alla dess superhjältar.

Jennifer Walters (Tatiana Maslany) är advokat men också kusin med Bruce Banner alias Hulken (Mark Ruffalo) och när dom två råkar ut för en bilolycka och Jennifer av en händelse smittas med Bruce blod så förvandlas hon till en grön, gigantisk och enormt stark kvinna. Förutom Bruce och Jennifers assistent Nikki (Ginger Gonzaga) så är det ingen som vet vad som drabbat henne och hon tänker låta det vara så och fortsätta som advokat men under en rättegång händer något som gör att hon förvandlas vilket ändrar allting.

Som sagt, jag gillade den här superhjälte-komedin som är riktigt underhållande och där skådespelarna är mycket bra i sina mer eller mindre bisarra karaktärer.






onsdag 11 september 2024

Hollywood Hollywood: Mitt Liv i USA av Dag Öhrlund (2000)

 



Journalisten, författaren och fotografen Dag Öhrlund har under sitt liv besökt och bott i USA både i tjänsten och privat och i den här boken får vi en inblick hans vistelser där under 90-talet. Visst har en del ändrats sen den tiden men det är ändå väldigt intressant och fascinerande och så har Öhrlund ett par komiska ögon där han ser och tar in mycket konstigheter med en klackspark men han visar också ett land som både upprör honom och en plats som han inte kan låta bli att älska.


 

Hawkeye - Säsong 1 (2021)

 




Den karaktären i The Avengers som alltid stått lite i skuggan av dom andra är Hawkeye men det finns en anledning till det för han är inte en superhjälte i samma anda som Hulken Captain America, Iron Man eller Thor. Han vill egentligen inte vara en superhjälte utan istället leva ett tillbakadraget liv med sin familj, han har heller inga superkrafter utan är en helt vanlig snubbe med hörseproblem men otroligt skicklig med sin båge.

I den här serien så får Hawkeye (Jeremy Renner) som ju egentligen heter Clint Barton dela huvudrollen med den unga Kate Bishop (Hailee Steinfeld) som ända sedan hon var lite haft Hawkeye som sin idol. Av en ren slump så korsas deras vägar när en dräkt hotar att avslöja en mörk hemlighet i Clints liv. 
Kate ser ju detta möte som ett omen om att dom två ska bli partners och bekämpa brottslighet tillsammans medan Hawkeye bara vill lösa det problemet som dykt upp för att sen åka ut på landet och fira Jul med familjen.

Den här serien gillade jag riktigt bra, det är en blandning av mörk ondska, hämnd och makt, en stor portion varm humor och vänskap och så nosar den lite på traditionell Julfilm också.
Samspelet mellan Clint och Kate är filmens behållning även om det finns många coola scenerier med både svärd och skjutvapen inblandade och hejdöst roligt är det när Clint kommer i kontakt med en grupp udda Lajvare i en av stadens parker som senare kommer att hjälpa honom och Kate.

Mycket underhållande med häftig action och varm humor och så den där annorlunda superhjälten med hörapparat och hans nyfunna vän som bland annat hotas av gangstern Kingpin (Vincent D'Onofrio) och den hämndlystna Maya (Alaqua Cox). 






tisdag 10 september 2024

Saharasyndromet av Christian Unge (2016)

 



Det här ska vara den tredje och sista boken i Christian Unges Afrika-trilogi och även om läkaren Martin Roeykens även är med i denna historia så har han här en lite mer undanskymd roll. Han arbetar på ebolacentret i Sierra Leone när han tillsammans med fyra andra hjälparbetare blir kidnappade av en grupp terrorister som genast börjar en färd genom öknen, mot för dom kidnappade okänt mål.

Strax därefter i Sverige så får Martins dotter Bella reda på vad som hänt och det dröjer inte länge förrän hon också inser att Martins sambo Nadine verkar ha en hel del kännedom om ledaren av terroristgruppen än hon vill berätta.

Skickligt berättat är det och författarens läkarkunskaper lyser ju igenom kraftigt men ibland blir det lite tråkigt och dialogen känns ibland något krystad.


 

måndag 9 september 2024

Utredningen - Säsong 1 (2020)

 


Original titel: Efterforskningen



Den här serien handlar om den utredning som följde på mordet av den svenska journalisten Kim Wall 2017. 
Wall skulle följa med i en ubåt som byggts av dansken Peter Madsen och samtidigt göra en intervju med honom.
Ett dygn efter avfärd så plockades Madsen upp av en segelbåt i Öresund, ubåten hade sjunkit och Kim Wall saknades.
Madsen hade underliga förklaringar till vad som hänt och när delar av Walls kropp hittades så ändrade han sin historia flera gånger.

Vi får följa det mödosamma polisarbetet som leds av kommissarie Jens Möller Jensen (Sören Malling) och hans kollegor där dom desperat letar efter bevis om dödsorsak så att dom verkligen kan få Madsen dömd för mord och att dödsfallet inte handlar om en olycka.
Åklagaren Jacob Buch-Jepsen (Pilou Asbaek) trycker på för att få bevis, föräldrarna till Kim Wall, Joachim (Rolf Lassgård) och Ingrid (Pernilla August) vill veta vad som hänt deras dotter samtidigt som Jensen brottas med dåligt samvete eftersom han knappt hinner med sin dotter som väntar barn.

Det annorlunda med den här serien som är regisserad av Tobias Lindholm är att den inte handlar om mördaren, honom får vi aldrig se utan det är själva utredningen som är grunden i berättelsen och letandet efter bevis som finns någonstans på botten i ett mörkt och kallt Öresund.

Dramatiskt och otäckt spännande med fantastiska skådespelare.







söndag 8 september 2024

The Man from Rome (2022)

 




Ett par mystiska dödsfall sker i en gammal 1700-tals kyrka i Sevilla i Spanien. Kyrkan som riskerar att rivas är föremål för en konflikt mellan en banks ekonomiska intressen och en familjs personliga och historiska förhållande och har nu väckt Vatikanens nyfikenhet som skickar prästen och utredaren Quart (Richard Armitage) för att ta reda på vad som egentligen hänt och händer.

En riktigt tråkig film med stela och själlösa skådespelare i en historia som i sig skulle ha kunnat bli intressant. Regissören Sergio Dow har dock inte lyckats med att få ihop det så att det blir intressant och efter halva filmen så kommer gäspningarna bara tätare och tätare.





Kompani Svan - Säsong 2 (2023)

 



I den här andra säsongen av Kompani Svan så har man flyttat från Lappland till Markstridsskolan Kvarn strax norr om Motala i Östergötland. Det är fortfarande Gunde Svan och Mikael Tornving som håller i trådarna och det är lika intressant att se hur vissa av dessa kända deltagare verkligen växer och tänjer på sina egna gränser för vad dom innan detta äventyr trodde sig vara kapabla att klara av. Tyvärr så har flytten från Lappland gjort att denna säsong inte riktigt känns lika äventyrlig och tuff och själva finalen är faktiskt inte ens i närheten av förra säsongens bergsstrapats.




The Continental - Säsong 1 (2023)

 




Den mäktige och grymme Cormac O'Connor (Mel Gibson) är ägare av hotellet The Continental där han samlat allsköns brottslingar och mördare med ett vakande öga från organisationen The High Table. Cormac hotas dock när dom två bröderna Frankie (Ben Robson) och Winston Scott (Colin Woodell) som känner honom sen barnsben utmanar honom och hela hans imperium genom att stjäla en ovärdelig tingest.
Ett krig utbryter i New York där poliskommissarierna KD (Mishel Prada) och Mayhew (Jeremy Bobb) helt plötsligt befinner sig mitt i kaoset.

Den här serien utspelar sig på 70-talet i New York i och omkring det hotell där vi tittare skulle få följa John Wick många år senare i ett antal filmer. Historien rasar på i ett hejdlöst tempo och i samma våldsamma och hårda stil som i John Wick-filmerna. Det är visuellt väldigt snyggt och coolt, fighting-scenerierna är som våldsamma dansuppvisningar i en fantastisk koreografi.
Skådespelarna är bra i sina karaktärer men där Colin Woodell som spelar huvudrollen kanske känns lite tråkig ibland. Mel Gibson är däremot bra som fullblodspsykopaten Cormac.

Tung och våldsam action där det gäller att hålla i sig för att inte ramla av fåtöljen.








fredag 6 september 2024

Kongospår av Christian Unge (2016)

 




Läkaren Martin Roeykens får in en äldre patient som säger sig känna Martins far och att han har något viktigt att berätta som hände i Kongo för många år sedan där både Martins far och farfar ska ha varit inblandade.
Martin börjar rota i sin familjs förflutna som tar honom till Belgien, Kongo, Burundi och Dalarna och där han möts av brutalt våld och mörka familjehemligheter.

Riktigt spännande och dramatisk berättelse som inte har en enda död sekund och det märks att författaren Christian Unge är läkare för det är verkligen realistiskt skrivet när det kommer till dom delarna i berättelsen.






torsdag 5 september 2024

Land of Bad (2024)

 




En av CIA:s källor som har undersökt en rysk vapenhandlare på Filippinerna har försvunnit och misstänks vara kidnappad. En specialstyrka skickas till området för att om möjligt lokalisera källan och med denna rutinerade grupp så följer Sergeant J.J. Kinney (Liam Hemsworth) som aldrig varit ute på fältet och nu ska sköta kontakten med flygvapnet i USA och dess ansvarige för detta uppdrag Kapten Eddie Grimm (Russell Crowe) för att koordinera flyganfall utifall det skulle vara nödvändigt.

Kinney och Grimm delar på huvud och hjälterollen i den här historien och som tittare så får man följa Kinney lika mycket på plats i Flippinerna som Grimm hemma vid sitt kontrollbord och sin kollega Sergeant Nia Branson (Chika Ikogwe). 
Skådespelarna är riktigt bra och fullständigt naturliga och realistiska i sina karaktärer. Man får se båda sidorna av hur krigföring fungerar idag med riktiga människor ute på fältet samt det opersonliga dödandet som sker med ett knapptryck framför en dataskärm.

En positiv sak med den här produktionen också är avsaknaden av amerikansk patriotism som man annars brukar matas med tills man får kväljningar, här glorifieras inte krig och Grimms chef på militärbasen framställs i allt annat än god dager.

En riktigt tung och bra krigsaction med flera bottnar regisserad av William Eubank som nog kan underhålla även den som i vanliga fall inte finner njutning i den här sortens filmer.







tisdag 3 september 2024

Kompani Svan - Säsong 1 (2022)

 



Jag måste erkänna att jag var tveksam till den här dokumentärserien och trodde nog att det bara skulle bli ännu en i raden av serier där kändisar lallar runt, flamsar och gnäller. Jag hade verkligen fel både vad det gällde programmet och framförallt en del av deltagarna.

Själva upplägget är att en samling av 12 mer eller mindre kända personer ska genomgå en komprimerad rekrytutbildning på en militär förläggning långt uppe i den lappländska vildmarken under ledning av Gunde Svan och Mikael Tornving som båda två har erfarenhet av befälsutbildning inom det militära.

Det handlar om riktigt hårda fysiska och psykiska uppdrag som ska utföras och rekryterna får verkligen känna på hur det är att tänja på sina gränser och förmågor. Några ger upp efter ett tag medan andra övervinner både sig själva och naturen runtomkring för att till slut stå vid målet efter en månad ute i vildmarken.

Spännande, dramatiskt, roligt, fascinerande och lärorikt.




Rök utan Eld av Dan Buthler (2024)

  Advokaten och adelsmannen Gabriel Creuz har precis kommit ut efter att ha suttit ett par år i fängelse för bedrägeri. Han vet att han är o...