tisdag 18 januari 2022

Gudfadern (1972)

 


Original titel:  The Godfather



Marlon Brando är mäktig som Vito Corleone som med hest släpande röst styr sin familj och ett helt maffia imperium bakom sitt skrivbord där han sitter och tar emot både den ena och den andra av behövande som vill ha hjälp med allt från att få en roll i någon Hollywood-produktion till att ta livet av någon. Hans söner Sonny, Michael, Fredo och advokaten tillika adoptivsonen Tom Hagen finns hela tiden där i bakgrunden för att hjälpa till när någonting ska göras medan killarnas syster Connie och modern mera lever ett liv i skymundan.

Det finns ingenting att klaga på i detta storslagna epos, fotot designad Gordon Willis är magnifikt, musiken av Nino Rota likaså, regin av Francis Ford Coppola stadig och säker som ett bergsmassiv och skådespelarna med Marlon Brando, Al Pacino, James Caan och Robert Duvall i dom ledande rollerna är enastående bra precis som alla andra aktörer i mindre och större karaktärer.

Det är dramatiskt spännande även när det inte händer någonting och det beror ju på att dialogen är så formidabelt uppbyggd i alla detaljer och det gör att historien hela tiden förs framåt utan att tappa fart.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...