lördag 25 maj 2019

Vansinne av Dean Koontz (2005)



Original titel: Velocity



"Om du inte tar den här lappen till polisen så kommer jag att döda en ung blond lärarinna i Napa County, om du tar lappen till polisen så kommer jag istället döda en äldre kvinna som är engagerad i välgörenhetsarbete".
Detta meddelande hittar en dag bartendern Billy Wile fastsatt på vindrutan på bilen när han kommer ut på parkeringen en dag efter jobbet.
Han tar det som ett skämt men berättar ändå om lappen för sin vän Lanny Olson som är polis och som också avfärdar den som ett dåligt skämt.
24 timmar senare så hittas en ung blond lärarinna brutalt mördad i grannstaden och Billy funderar på om han ändå ska blanda in polisen på allvar. Det dröjer inte länge förrän han får ett nytt meddelande.

Själva grunden i den här historien är solid och fast och bygget ovanpå den är skickligt utfört av författaren Dean Koontz men när han ska karva dom fina detaljerna så funkar det inte riktigt. Jag får aldrig något grepp på huvudpersonen och vet inte om jag ska gilla honom eller inte, ena sekunden så är han den mest omtänksamme man kan tänka sig för att i den andra bete sig som en fullfjädrad psykopat.
Visst, det är brutalt spännande och bisarrt men slutet blir lite av ett antiklimax och lite väl sött och sliskigt men fram dit så är det som sagt underhållande och bitvis nagelbitande tajt.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sting (2024)

  https://youtu.be/JMNOaJOWICo?si=xCC_7vgVlTFYK5Yg Redan i inledningen av den här historien så får vi tittare veta att det varit en asteroid...