onsdag 15 maj 2019

Francesca av Lina Bengtsdotter (2018)





Den i Stockholm baserade kriminalaren Charlie Lager beger sig åter till sin barndoms ort Gullspång för att hjälpa sin vän Susanne som drabbats av en depression. I samma veva så får hon höra talas om ett gammalt fall på orten med den unga flickan Francesca som för snart trettio år sedan försvann spårlöst. Charlie blir nyfiken och börjar rota i gåtan vilket inte alla på orten uppskattar och dessutom tar letandet fram gamla minnen från hennes egen uppväxt som visar sig kanske ha kopplingar till den försvunna flickan.

En bitvis mycket spännande historia som hela tiden utvecklas och blir bättre och bättre. Det är ju alltid fascinerande med Svenska mindre orter ute på landsbygden med allt vad det innebär av hemligheter och udda karaktärer och här finns det en hel samling av båda delarna.
Det är bra skrivet om utanförskap och utsatthet men det finns också en del disiga frågetecken som aldrig riktigt klarnar och som tar udden lite från den skarpt skurna berättelsen, vad gör tex Charlies journalistvän i historien? 
En, enligt mig helt onödig karaktär som verkar vara med enbart för att få till ett par extra sidor och tyvärr så blir slutet lite utav ett antiklimax också. Visst är det alltid kul med avslutningar som man inte väntar sig men här känns det lite som om författaren inte riktigt vetat hur hon ska få ihop det och bara tryckt på stopp och det är synd för spänningen är som tajtast just när allting tar slut.
Tills det så är det i alla fall riktigt bra skrivet, det är dramatiskt spännande, mörkt och tragiskt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rök utan Eld av Dan Buthler (2024)

  Advokaten och adelsmannen Gabriel Creuz har precis kommit ut efter att ha suttit ett par år i fängelse för bedrägeri. Han vet att han är o...