tisdag 28 maj 2019

Game of Thrones (2011-2019)



Titel:  Game of Thrones
År:  2011-2019
Land:  USA, Storbritannien
Genre:  Fantasy, Äventyr, Action, Krig, Drama
Längd:  8 säsonger


Detta mäktiga epos utspelar sig på dom två kontinenterna Westeros och Essos och där Järntronen som står i en sal på slottet i staden King's Landing är den tron där härskaren över dom 7 kungadömena i Westeros sitter och den tron som är föremål för både interna stridigheter i familjen Lannister som sitter på den, drakmodern Daenerys Targaryen som anser sig ha rätt till den och familjen Stark i den norra regionen Winterfell som egentligen vill hålla sig utanför och sköta sitt men som ändå blir inblandade i denna brutala kamp om makten.


Det var inte svårt att fastna för den här serien, det tog inte ens ett halvt avsnitt förrän man satt som fastnitad i fåtöljen och bara ville ha mer. Man blev inte heller besviken, i avsnitt efter avsnitt, säsong efter säsong så fick man se fantastiska äventyr, magnifika och maffiga effekter, enastående skådespelare i varje liten som stor roll, våld, sex och brutalitet som man tidigare inte sett en TV-serie leverera.
Det var först efter femte säsongen som det kändes lite som om manusförfattarna drabbades lite av idétorka och det var ju också då som böckerna av George R.R. Martin var till ända.
I sjätte och sjunde säsongen så fick serien lite luft under vingarna igen men dök tyvärr rätt rejält i den åttonde och sista.

Man tycker ju att filmskaparna kunde haft lite mer respekt för fansen av denna serie som tålmodigt väntat i över 1 år för att få se dom sista sex avsnitten som då sorgligt nog kändes snabbt och känslokallt ihopkrafsat.

Serien har under så många år nu ändå hållit en så fantastisk hög kvalité och varit bland det absolut bästa i underhållningsgenren någonsin på TV och varit riktigt oortodox i sitt sätt att ta livet av både onda och goda oavsett popularitet och det har gjort att trots besvikelsen över att förlora en del karaktärer som man tagit till sitt hjärta efter vägen så har den alltid känts fräsch.

Det är skönt att det är över men jag kommer att sakna den som fan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rök utan Eld av Dan Buthler (2024)

  Advokaten och adelsmannen Gabriel Creuz har precis kommit ut efter att ha suttit ett par år i fängelse för bedrägeri. Han vet att han är o...