tisdag 25 december 2018

Rudolph The Red-Nosed Reindeer (1964)





På Nordpolen så föds en ren som får namnet Rudolph och som väntas ta en plats bland dom andra renarna som drar Tomtens släde.
Det är dock ett problem för Rudolph har till skillnad från alla andra en lysande röd näsa vilket gör att han blir retad och utstött.
Samtidigt så pågår förberedelserna för Julen i Tomtens verkstad men älvan Hermey tycker inte om att tillverka leksaker utan vill hellre bli tandläkare.
Det slutar med att Rudolph och Hermey rymmer från Tomtens by, möter äventyraren Cornelius och hamnar på ön för missanpassade leksaker.


En Julsaga med traditionellt amerikanskt innehåll men också en del annorlunda detaljer som tex att Tomten till största delen är en rätt grinig och elak gubbe som inte verkar uppskatta vare sig älvornas arbete eller Julen och så har vi mobbande renar och så en arbetsledare för älvorna som är mer sadistisk än någonting annat.
Det finns ju också ett snömonster med i sagan som skrämmer slag ur alla uppe i Nordpolen men han tar ju Hermey hand om på ett rätt bestialiskt sätt genom att dra ut alla hans tänder.

Ja vad ska man säga..
Det är skickligt gjort, underhållande med lite töntiga sånger och så en historia som är lite åt "Den Fula Ankungenhållet".


Titel:  Rudolph The Red-Nosed Reindeer
År:  1964
Land:  USA, Japan
Genre:  Animerat, Äventyr, Komedi
Längd:  47 min

Regi:  Larry Roemer
Manus:  Romeo Muller & Robert May
Musik:  Johnny Marks
Producent:  Arthur Rankin Jr.

Röster:
Billy Richards, Paul Soles,
Larry Mann, Burl Ives, Stan Francis,
Alfie Scopp, Janis Orenstein, Paul Kligman,
Carl Banas, Corinne Conley, Peg Dixon


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...