lördag 15 december 2018

Historien om Alla Sveriges Drottningar av Herman Lindqvist (2006)




Historien om vårt lands drottningar börjar för över tusen år sedan med en blandning av saga och sanning och slutar med Drottning Silvia.
Det är historien om drygt sjuttio mer eller mindre färgstarka kvinnor varav några är myt, några har blivit helgon, ett par har spelat ett maktspel bättre än sina män och en och annan så gott som styrt landet bakom ryggen på sin kung.
Endast tjugo av alla våra drottningar har varit födda i Sverige medans resten har kommit hit från ett tiotal Europeiska länder.

Herman Lindqvist berättar som vanligt en intressant historia om kvinnorna bakom och bredvid kungarna och det är detaljerat och innehållsrikt ända fram till det 2:a Världskriget då det känns som om han tappar intresset eller börjar få ont om tid för här hastas berättandet fram och åren rasar på i en hastighet som gör att man knappt hänger med.
Det här känns lite konstigt eftersom boken fram dit är så detaljrik och noga utmejslad.
Dessutom så har han ju verkligen inte i boken utelämnat dom skandaler som förekommit bakom låsta dörrar förrän han kommer fram till våran nuvarande kungafamilj då allting målas upp i glada pastellfärger.
Anledningen till detta tror jag ju bara är det att han är personlig vän med familjen och helt enkelt inte vågar ta upp några känsliga ämnen.
Lite tråkigt, lite falskt och en detalj som tyvärr bidrar med en lite bitter eftersmak.

95% av boken är dock väldigt intressant, lärorik, rolig och fascinerande.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...