måndag 10 december 2018

Graven (2004)



Titel:  Graven
År:  2004
Land:  Sverige, Norge
Genre:  Kriminaldrama, Thriller, Action
Längd:  8 avsnitt

Regi:  Mikael Marcimain
Manus:  Cilla Börjlind & Rolf Börjlind
Foto:  Leif Benjour
Musik:  Stefan Ekström & Jean-Paul Wall


Ett par amatörarkeologer hittar en grav på den öde belägna platsen Munkhärad som visar sig innehålla fem mördade människor.
En specialgrupp bestående av terapeuten Claes, rättsläkaren Nina, kriminalaren Fanny och rättsteknikern Theo sätts ihop under ledning av Cege Ljung för att försöka lösa denna gåta.



Alla har vi någon form av kors att bära och det är väl någonting som passar alldeles utmärkt in på den här serien i 8 delar.
Det är inte enbart bestialiska mord som ska lösas utan här handlar det nästan lika mycket om människorna i den här specialgruppen och deras personliga brottningsmatcher som dom går samtidigt som dom nästan dygnet runt konfronteras med knarkhandel, stel polisbyråkrati, internationell terrorism, social misär och allehanda udda figurer.

Manuset har en hel del stickspår men som ändå pusslas in bra i grundhistorien och även om handlingen lunkar på i ett relativt behagligt tempo så exploderar allting bokstavligt på slutet då det nästan känns som om det blir lite väl mycket och allting går alldeles för fort.
Ska man köra i 180 på en snirklig väg så gäller det ju att hänga med när det svänger och regissören Mikael Marcimain lyckas faktiskt med det konststycket och så har han ju hjälp av en samling enastående skådespelare också som bär upp hela den här groteska och obehagliga historien i alla avsnitt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...