fredag 8 februari 2013

The Woman in Black (2012)






Det är tidigt 1900-tal och den unge juristen Arthur Kipps har nyligen blivit änkling och bor ensam tillsammans med sin dotter.
Han får i uppdrag av sin chef att reda upp ett dödsbo i en enslig liten by ute på den Engelska landsbygden och beger sig dit för att om möjligt glömma tragedin på hemmaplan.
När han anländer så visar det sig att den lokala befolkningen är allt annat än vänligt inställda till honom och det stora övergivna huset där han ska jobba gömmer en hemsk hemlighet.

I dagens uppsjö av skräckisar där det slösas med litervis av blod och inälvor så är det otroligt uppfriskande att se en film som är byggd på gammal hederlig spökgrund.

Här finns alla dom ingredienser för att det ska bli en mustig spökhistoria och regissören James Watkins har också verkligen blandat till alltihopa på ett utomordentligt sätt.
Ett stort övergivet hus, dimmiga hedar, fientligt inställda bybor, barn som mystiskt dör, en svartklädd dam som skymtas i tid och otid och så givetvis en gammal legend som cirkulerar runt i byn.

Daniel Radcliffe har bytt om från Harry Potter dräkten och gör här sin första roll utanför magikerskolan Hogwart.
Han är alldeles utmärkt i rollen som den deprimerade juristen Arthur Kipps som för att försöka glömma sin nyligen avlidna hustru, tar sig an detta uppdrag ute på landsbygden.
Han har god hjälp av den rutinerade skådespelaren Ciarán Hinds som spelar byns välbärgde man Daily och som vanligt är mycket bra.

Det är ett strålande och stämningsfullt foto, det är mysigt och läskigt in i varje knarrande dörr trots att det är en historia som kanske inte är speciellt annorlunda.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...