måndag 25 februari 2013

Harry Potter och De Vises Sten (2001)



Original titel: Harry Potter and The Sorcerer's Stone



Den första historien om den unge Harry Potter (Daniel Radcliffe) som är son till en trollkarl och en häxa som på något mystiskt sätt dödats och som har gjort att Harry nu bor hos ett par riktigt elaka släktingar där han mer behandlas som ett icke populärt husdjur än en familjemedlem.

En kväll så blir han kontaktad av den enorme Hagrid (Robbie Coltrane) och blir inbjuden till Hogwarts, skolan för trollkarlar och häxor där han, utan att veta om det redan är en legend men inte överallt önskvärd.
Han lär snabbt känna Ron Weasley (Rupert Grint) och Hermione Granger (Emma Watson) som blir hans bästa vänner på skolan och får nu dessutom lite mer information om vad som hände hans föräldrar och vem som låg bakom deras död.

Detta är en fantastiskt stämningsfull saga med maffig musik av John Williams och enastående skådespelare, där då barnen kanske försvinner lite i skuggan av alla dessa gamla rutinerade aktörer som dyker upp i allehanda större och mindre karaktärer.
Historien är fantasifull, det är spännande, lite läskigt men hela tiden så att det inte går över gränsen för vad som kan kallas familjevänligt.

Historien och filmen är ju inte nyskapande på något sätt, det har lånats friskt från andra fantasyberättelser men allting är gjort med själ och hjärta och det gör ju att resultatet blivit riktigt bra.

Fotot av John Seale är strålande och det är magiskt stämningsfullt i varje scen.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...