fredag 1 december 2023

John Wick - Chapter 4 (2023)

 





Den före detta yrkesmördaren John Wick (Keanu Reeves) ger sig aldrig, det har vi filmälskare lärt oss nu i tre tidigare filmer. Han maler på som en Liemannen på uppåttjack där alla busar som kommer i hans väg skickas iväg till livet efter detta.
Inte ens hans vänner går säkra, för att befinna sig i Wick's närhet är att dygnet runt balansera på kanten till dödens avgrund.

Winston (Ian McShane) som är direktör för alla brottslingars egna vandrarhem, Hotell Continental i New York får i början av denna film känna på hur det är att vara vän med just John Wick. Organisationen Höga Bordet har gett en man som kallas Marquis och som strålande gestaltas av Bill Skarsgård full befogenhet att sätta stopp för Wick en gång för alla och han börjar med att jämna Continental med marken och döda hotellets Allt-i-allo Charon (Lance Reddick).

Nu slängs det ut ett öppet kontrakt på Wick världen över och från och med detta så är han ett jagat byte och vart han än vänder sig så har han hundratals frilansande mördare efter sig.
Ja, mer handling än så är det inte. Från och med att all världens skummisar ser en chans att tjäna pengar på Wick så pratas det inte så mycket. Det slåss, skjuts, sprängs, sparkas, huggs med kniv och svärd i nästan tre timmar vilket i en vanlig actionfilm skulle ha känts oändligt långt men faktum är att allting går så fort här, det är så intensivt att tiden flyger lika snabbt som kulorna viner runtomkring Wicks huvud.

Keanu Reeves är ett mysterium, när han går så lufsar han fram nästan stapplande men när det kommer till dom enastående koreograferade fajting scenerna så är han som en balettdansös i en mustigt vacker men dödlig operett.

Donnie Yen som inte är någon ungdom längre visar här att han minsann kan fortfarande. Han spelar den blinde Caine som tvingas att jaga sin forne vän Wick om inte Höga Bordet ska döda hans dotter och så kan vi se Clancy Brown i en bra roll som Harbinger, en av Höga Bordets hejdukar. En karaktär vars medverkan jag inte riktigt förstod var en spårare med hund som spelas av Shamier Anderson. Den figuren tycker jag inte bidrar med någonting egentligen sen så har vi ju som sagt Ian McShane som alltid är bra och så Wick's gamla vän Bowery King som spelas av Laurence Fishburne.

Logik ska man väl inte prata om när det kommer till den här filmen men jag kunde ändå inte låta bli att tänka på det faktum att ingen oskyldig råkar illa ut trots att det ändå skjuts och sprängs helt okontrollerat på ett hotell i Japan, i en fullbelagd nattklubb i Berlin och på gatorna i Paris och dessutom så hör man inte en enda polis siren eller ser någon polis.

Dessa funderingar bryr jag mig inte om så mycket för det går liksom inte att värja sig mot denna orgie i action, våld och död hur otroligt det än är. John Wick skulle ju kunna vara en medlem i The Avengers. Han faller ned från tak, blir påkörd av bilar och nedslagen ett otal gånger men likt en James Bond så ser hans svarta kostym i slutet när han utrotat planetens avskum nästan nystruken ut.

Regissören Chad Stahelski har gjort en spektakulär actionfilm och filmfotografen Dan Laustsens jobb är otroligt visuellt vackert och coolt.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rök utan Eld av Dan Buthler (2024)

  Advokaten och adelsmannen Gabriel Creuz har precis kommit ut efter att ha suttit ett par år i fängelse för bedrägeri. Han vet att han är o...