måndag 23 november 2020

Det Fördolda av Hjorth Rosenfeldt (2010)

 



Kriminalpsykologen och profileraren Sebastian Bergman befinner sig i sin barndomsstad Västerås för att röja upp dödsboet efter sin mamma. Sedan han förlorade sin fru och dotter i tsunamin i Thailand så har han inte sysslat med något arbete utan mera levt lite på dekis och hustruns livförsäkring.

Samtidigt som Sebastian röjer bland gamla minnen i mammans hus så hittas den 16-årige Roger mördad i ett närliggande träskområde. Det visar sig att Rogers mor bor på den gatan Sebastian befinner sig på och det dröjer inte länge förrän han sprungit på gamla kollegor han inte sett på många år.
Motvilligt så börjar Sebastian så smått hjälpa Rikskrim med fallet men blir mer och mer intresserad och är snart fullt engagerad och en del i utredningen.

Hjort Rosenfeldt är pseudonym för Michael Hjort och Hans Rosenfeldt och den här boken är den första av dom i en serie om ärkesvinet Sebastian Bergman som verkligen är lätt att tycka illa om, i alla fall till en början. Med total likgiltighet för andra så vandrar han bittert genom livet med ett enda mål, att få så många kvinnor han kan under täcket.
Efter ett tag in i berättelsen så kommer man dock honom mer och mer under skinnet och märker att där finns ändå ett stort hjärta och engagemang för andra och det är ju någonting som personerna runtomkring honom också sakta men säkert upptäcker.

Det är en klurig historia, våldsam och riktigt spännande med ett antal intressanta karaktärer förutom nämnda psykolog.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...