söndag 11 februari 2018

Nightcrawler (2014)

Titel:  Nightcrawler
År:  2014
Land:  USA
Genre:  Drama
Längd:  1 tim, 58 min



Lou Bloom är en man som driver omkring planlöst på nätterna i Los Angeles och livnär sig på småbrott när han en natt får upp ögonen på dom kameramän som med hjälp av polisradio får reda på när det händer olyckor runtom i staden för att sen sälja filmerna till högstbjudande TV station


Jake Gyllenhaal spelar inte bara Lou Bloom,
han är honom i varje liten muskelryckning i ansiktet och det här är definitivt den mest obehagliga och slemmiga person han hittills har gestaltat.

Man hatar honom nästan direkt men på samma gång så är han så fascinerande att man inte kan se sig mätt på honom, man måste bara få veta mer om denna syniska helt empatilösa människa som enbart använder andra människor som verktyg för att uppnå dom mål han satt upp.

Regissören Dan Gilroy som här debuterar har gjort en enastående bra och tung film som är en skarp högerkrok mot media i USA där det är en hetsjakt på våld och blod för att få så många tittare och läsare som möjligt.

Förutom Jake Gyllenhaal så är dom andra skådespelarna också mycket bra i sina roller,
Rene Russo som den iskalla TV producenten Nina Romina som inte väjer för att visa någonting och så Riz Ahmed som spelar Bloom's assistent och Bill Paxton som iklätt sig rollen som den rutinerade kameramannen Joe Loder.

Spännande, tragiskt och riktigt jädrans bra.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...