måndag 19 februari 2018

Friday The 13th (2009)

Titel:  Friday The 13th
År:  2009
Land:  USA
Genre:  Skräck
Längd:  1 tim, 37 min



5 ungdomar är ute och campar vid Crystal Lake och vid lägerelden så berättar en av dom legenden om dom mord som begåtts i området för länge sedan och om Jason.
Det dröjer inte länge förrän dom inser att historierna var sanna och att Jason fortfarande finns i området. Dessa ungdomar syns efter denna kväll aldrig till igen.

6 veckor senare är Clay som är bror till en av dom saknade tjejerna vid Crystal Lake för att leta efter sin syster.
Han träffar på ett gäng som är ute och festar vid den enes föräldrars stuga men i området rör sig även Jason.


Efter alla dåliga filmer i den här serien så var det verkligen upplyftande att se den här nyinspelningen som man kan säga är ett hopkok av del 2-7 och som verkligen gav tillbaka lite av den respekt för Jason som man berövat honom under så många år.

I början av filmen så får vi se slutscenen (fast nyinspelad) ur den allra första filmen från 1980 som då regisserades av Sean S Cunningham som faktiskt också har varit med och producerat denna.

Den tyska regissören Marcus Nispel har här lyckats med att pussla ihop en riktigt intensivt tät, rå och våldsam film där fotografen Daniel Pearl glider runt med kameran och framkallar en ordentlig obehaglig stämning i varje scen och så har dom självklart använt sig av alla dom klassiska ingredienserna med festglada, kåta, rätt dumma ungdomar, ett par nakenscener och så förråd med allehanda verktyg och maskiner som då Jason kan använda till att brutalt göra sig av med alla i hans närhet, en efter en.

Tung skräckfilm med en Jason i toppform.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...