måndag 5 februari 2024

En Kvinnas Martyrium (1928)

 


Original titel: Jeanne d'Arcs Lidelse og död



Den här stumfilmen från 1928 är regisserad av en av Danmarks mest framstående filmskapare Carl Theodor Dreyer. Filmen skildrar på ett oerhört gripande sätt rättegången mot Jeanne d'Arc som orubbligt hävdar sin oskuld trots att hon är medveten om att ett erkännande skulle göra att hon slipper brännas levande på bålet.

Maria Falconetti är helt fenomenal i rollen som Jeanne d'Arc, det går helt enkelt inte att värja sig mot hennes rolltolkning. 
Scenografin i filmen är riktigt bra och tidstypisk men omgivningarna försvinner eftersom Dreyer nästan enbart använder sig av närbilder på alla inblandade och då särskilt den anklagade Jeanne d'Arc.

Personligen så blev jag helt tagen av detta drama och var alldeles stum efteråt. Ett hemskt brutalt mästerverk om rädda kristna män med makt som ändå får se sig slagna i mod och stolthet av en liten ung kvinna som visar vara större och starkare än en hel tro.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...