måndag 27 november 2023

Dumbo (1941)

 




Den klassiska berättelsen om den fula ankungen men här i form av den lilla elefanten Dumbo med dom enorma öronen. Dumbo föds på en cirkus, hans mamma är en väldigt kärleksfull mor men när det visar sig att den lille elefantungens öron är allt annat än normala så blir han retad av dom andra elefanterna, cirkusarbetarna och publiken. Hans mor blir rasande och hamnar därför i bojor och bakom lås och bom.

Givetvis så får Dumbo upprättelse när han tillsammans med sin lille vän Timothy Q. Mouse (Edward Brophy) träffar ett gäng tuffa kråkor som ser till att han lär sig använda sina öron som vingar.

Den här historien om utanförskap finns ju i ett otal varianter men är lika aktuell idag som när denna film kom 1941. Hade det inte varit för en alldeles för lång och flummigt tråkig scen när Dumbo och hans vän fått i sig en del alkohol så hade den fått en fyra i betyg men det är en bra film som framkallar en hel del känslor. Den scenen skulle för övrigt aldrig göras idag och det är väl underligt att inte någon censurhysteriker varit framme och redigerat den.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rök utan Eld av Dan Buthler (2024)

  Advokaten och adelsmannen Gabriel Creuz har precis kommit ut efter att ha suttit ett par år i fängelse för bedrägeri. Han vet att han är o...