måndag 28 februari 2022

Vinterstängt av Jørn Lier Horst (2011)

 



Ove Bakkerud kommer ut till sitt sommarställe för att tillbringa den sista hösthelgen där innan han ska stänga för vintern bara för att hitta dörren uppbruten och stugan vandaliserad.
Han går över till närmaste grannen som är en känd TV-profil där han hittar en död man som verkar ha slagits ihjäl.
Kriminalkommissarie William Wisting har också en stuga i området och hans dotter Line har tillfälligt flyttat ut dit för att skriva på en roman. Under en promenad så hittar hon en död man i en gammal eka och det dröjer inte länge förrän Wisting och hans kollegor lyckas koppla ihop dom två döda kropparna.
Spåren leder snabbt till narkotikasmuggling och en stöldliga från Litauen och dessutom till restaurangen där Lines före detta pojkvän arbetar.

Det märks att författaren jobbat inom polisen för det är verkligen gediget skrivet och en känsla av äkthet i beskrivningen av polisarbetet och faktum är att jag tyckte att denna berättelse kändes rätt mycket Wallander i hela uppbyggnaden.

Det är en hel del mer eller mindre fantastiska sammanträffanden här som knyter ihop alla lösa trådar. Dramatiskt och spännande och dessutom en liten utomstående betraktelse från ett ganska slitet och fattigt men ändå varmt Litauen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...