fredag 17 september 2021

Juryn av John Grisham (1989)

 


Original titel:  A Time to Kill


Den 10-åriga, mörkhyade Tanya Halley blir våldtagen och misshandlad av två berusade män i det lilla sydstatssamhället Clanton i Mississippi. Männen grips men innan det hinner bli en rättegång så skjuter flickans far Carl Lee ihjäl männen mitt på ljusan dag och inför massor av vittnen.
Advokaten Jake Brigance måste nu med sina assistenter försöka få den tilltänkta juryn att fria Carl Lee men han har den slipade åklagaren Rufus Buckley som gör allt för att den åtalade ska få dödsstraff.

John Grishams första bok är en maffig detaljrik och dramatisk historia om en rättegång i sydstaterna som genomsyras av rasism, våld och korruption. Det är ibland svårt att fatta att det handlar om 1980-talet, det känns som 1880-talet i vissa stycken.

Visst är det en tung roman fylld av juridiskt snack men det är så pass välskrivet att det ändå aldrig blir för mycket och Grisham fångar verkligen den stämning och atmosfär, motsättningar och rent hat som fortfarande råder i vissa delar av USA.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...