tisdag 29 januari 2013

Safe House (2012)






Den unge och oerfarne CIA-agenten Matt Weston har ansvaret för ett så kallat "Safe House" i Kapstaden där CIA gömmer agenter eller hotade kontakter när det behövs.
Matt har inte haft en gäst på ett år, är uttråkad och längtar efter lite mer spännande uppdrag när han helt plötsligt får reda på att en legend inom agentvärlden måste inhysas och skyddas,
den gamle avhoppade CIA-agenten Tobin Frost.

Matt's tidigare så lugna och stillsamma arbete förvandlas nu till ett helvetiskt kaos där ingen går säker och ingen vet vem som är god eller ond.
                               
Det här är den Svenska regissören Daniel Espinosas första internationella film och han visar verkligen att han redan behärskar actiongenren.
Detta är en tung högoktanig adrenalinkick med en grym Denzel Washington som den rutinerade dubbelagenten Tobin Frost och en riktigt bra Ryan Reynolds som den något valpigare Matt Weston som ska försöka skydda Frost och sig själv mot allehanda mördare, bland annat den iskallt grymme Vargas, eminent gestaltad av Fares Fares.

Mitt i allt skjutande så blir det en biljakt i filmen som går igenom Kapstadens gator och som är bland det svettigaste jag sett på film och känner man sig inte lite yr och tagen efter denna så vet jag inte vad.
Samspelet mellan Washington och Reynolds är strålande och gör bara det historien värd att ses.
Själva manuset i sig är väl inte så annorlunda och nyskapande och har ingen betydande roll i den här filmen heller,
detta är visuell underhållning och som det så är det riktigt jädrans bra.

Bra skådespelare och tajt regisserat, stenhård action och ett strålande kamerarabete av Oliver Wood.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...