måndag 28 januari 2013

The Way Back (2010)






Det är år 1941 när en grupp utsjasade män passerar gränsen mellan Tibet och Indien och påstår att dom för flera månader sedan flytt från ett Ryskt fångläger i Sibirien och alltså vandrat hundratals mil genom snö, öknar och bergstrakter.
En av männen, Slavomir Rawics skrev ner deras berättelse som senare släpptes som bok och det här är filmatiseringen.

Den Australiensiska Regissören Peter Weir gjorde en del riktigt bra filmer under 80 och början på 90-talet men hamnade sen lite i ett skuggland och gjorde inte så mycket väsen av sig men med det här äventyrliga dramat så känns det som om han är tillbaka lite igen.

En samling män med olika nationaliteter flyr alltså från ett fångläger i Sibirien för att till fots ta sig rätt söderut.
Varje minut, dygnet runt är en kamp för att överleva och det är inte bara naturen med snö och sandstormar, öknar och bergslandskap som tär på männen utan även personliga stridigheter.

Dom lär sig dock att den enda chansen att överleva är att hålla ihop i en enda stor grupp och att hjälpa varandra.

Fantastiskt foto med enorma naturscenerier och skådespelare som är riktigt bra i sina luggslitna karaktärer.
Boken var helt fantastiskt gripande och filmen når väl inte riktigt upp till det men det är ändå ett kraftfullt och maffigt äventyr även om slutet kanske känns lite abrupt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rök utan Eld av Dan Buthler (2024)

  Advokaten och adelsmannen Gabriel Creuz har precis kommit ut efter att ha suttit ett par år i fängelse för bedrägeri. Han vet att han är o...