söndag 30 december 2012

King Kong (1933)






Regissören Carl Denham behöver avsluta sin senaste film och hittar den perfekta platsen på den mystiska ön Skull Island. Nu behöver han bara en vacker kvinna i den ledande rollen och då hittar han den fattige Ann Darrow som verkligen behöver pengarna hon blir lovad.



Ett mästerverk inom genren monsterfilmer och en produktion som betytt oerhört mycket för specialeffekter i branschen.

Historien är ju den klassiska Skönheten och Odjuret.
Odjuret här i form av en jättelik gorilla som blir kär i den undersköna Ann Darrow spelad av Fay Wray som på ett härligt 30-tals manér skriker, tar sig för pannan och svimmar i parti och minut alltmedan svartmålade vita statister i infödingskostymer springer omkring och utstöter allehanda ljud och där råbarkade sjömän jagar genom den livsfarliga djungeln i jakt på den monstruösa apan med sin blonda fångst i händerna.

Miljöerna är fantastiska och den Stop-Motionteknik som använts i scenerierna med King Kong och dom andra jättelika förhistoriska djuren på ön är ju enastående filmkonst.
Det enda minuset jag ser i denna film är att karaktärerna runtomkring King Kong och Ann Darrow är rätt tråkiga.

En monsterfilm som utvecklas till ett tragiskt kärleksdrama och en film som givetvis ska ses innan dom nyinspelningarna som kommit under senare tid.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...