onsdag 5 december 2012

The Lost World: Jurassic Park (1997)







Ian Malcolm (Jeff Goldblum) blir kontaktad av företaget InGens exentriske ägare John Hammond (Richard Attenborough) som vill att han med ett team åter ska bege sig till öarna utanför Costa Rica där nu dinosaurierna härjar fritt efter att InGen övergivit parken.
Malcolm vägrar men när han får veta att hans flickvän med fotograf redan befinner sig på plats så packar han ned tandborsten och drar iväg.
Väl på ön så upptäcker han att det finns andra människor på plats som också vill åt dinosaurierna men av en helt annan anledning och dom är beväpnade till tänderna.



När jag såg den här filmen så gick ju tankarna direkt till filmerna Aliens och King Kong.
En av huvudpersonerna i den första berättelsen, matematikern Ian Malcolm som för övrigt spelas mycket bra av Jeff Goldblum åker motvilligt tillbaka till dinosaurieparken för att där mötas av ett gäng militanta jägare som är där för att avreagera sig på allehanda sätt och sen så ska givetvis några tillfångatagna urtidsjättar tas med till USA för att visas upp på parker där men ingenting går ju givetvis som planerat och helt plötsligt så springer jätteödlorna omkring i storstaden och terroriserar vanliga oskyldiga skattebetalare.

Steven Spielberg som även regisserat denna uppföljare har inte alls tagit lika god tid på sig för att skapa en tajt stämning, här är det mera rock n roll på direkten utan krumelurer som gäller och så en massa vapenskrammel och action i parti och minut.

Tyvärr så känns hela produktionen lite slarvig och okänslig trots att det är jädrans välgjort och snyggt och även om Goldblum och Pete Postlethwaite är bra så känns resten av aktörerna rätt trötta.
Man ser Spielbergs ojämnhet i den här filmen i två scener, en när våra hjältar sitter fast i en buss som är på väg över en klippkant som är något av det svettigaste man kan se men sen så finns det en scen när Malcolms dotter, jagad av en dinosaurie visar upp sina gymnastikkunskaper i en övergiven byggnad som är rent pinsam.

Underhållande och häftigt dock ojämnt med fler djupa dalar än höga toppar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...