onsdag 26 september 2018

Frankensteins Hus (1944)




Org Titel:  House of Frankenstein



Den onde Dr Gustav Niemann flyr från fängelset där han sitter inspärrad tillsammans med sin puckelryggige assistent Daniel.
På vägen till Dr Frankensteins raserade slott i byn Visaria för att om möjligt hitta dom gamla anteckningarna om hur man skapar liv så springer dom ihop med Greve Dracula och väl framme vid slottsruinerna så hittar dom både Frankensteins Monster och Varulven nedfrusna i slottets källare.


Här har regissören Erle C. Kenton, manusförfattarna Edward T. Lowe och Curt Siodmak samlat tre av filmhistoriens kändaste monster i en och samma produktion och även om historien är rätt sunkig så köper man det enbart för att man får se dessa historiska figurer tillsammans även om just Dracula inte får träffa dom andra två.

Boris Karloff som inte spelar Monstret här utan den onde Dr Niemann är mycket bra, likaså Lon Chaney Jr. som återigen gestaltar Larry Talbot som vid varje fullmåne förvandlas till den något ofriserade Varulven.
Givetvis så finns det en underskön kvinna med också, här i form av den dansante zigenerskan Ilonka (Elena Verdugo) som faller för den stilige Talbot samtidigt som Puckelryggen Daniel som spelas av J. Carroll Naish kastar svartsjuka blickar på dom två.

Jag tycker dom flesta skådespelare är bra utom kanske Peter Coe som är pinsamt mesig i rollen som Carl Hussman, fotot är sjysst och allting är rätt underhållande om än något ojämnt och ibland lite hafsigt.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...